Dermatologie bij de hond

Onze deskundige en aanspreekpunt voor Dermatologie is dierenarts Henk Pott.

Heeft u vragen? Belt u met 055-3550830 voor het maken van een afspraak.

dermatologie hond

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeuk en huidproblemen bij de hond
Jeuk is een veel voorkomend probleem bij honden. Jeuk is voor een dier heel vervelend. Bijna altijd kunnen wij uw dier van de jeuk af helpen. Het kan veel oorzaken hebben. Hierdoor is het soms lastig om snel een oorzaak te vinden. We volgen hierbij een stappenplan.

Vlo
De meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is een vlooienallergie. Een enkele vlo op de hond kan al voldoende zijn om een ernstige allergische huidontsteking te veroorzaken. Dit is de reden waarom we eerst onderzoeken of uw hond een vlo heeft. Het is niet altijd eenvoudig om deze vlo te vinden, tenzij de hond uiteraard veel vlooien heeft. U kunt het zelf ook goed in de gaten houden door de hond regelmatig met een speciaal vlooienkammetje te kammen. De vlo blijft op de kam zitten en u vindt zwarte vlooienpoepjes.

Het voorkomen van een vlooienbesmetting is natuurlijk het verstandigst. Dit lukt door maandelijks uw hond te ontvlooien met een goed middel. Aan de balie van de praktijk kunnen onze paraveterinairen, u goed adviseren over de beste vlooienpreventie.

Andere parasitaire infecties
Als we zeker weten dat de hond geen vlooien heeft gaan we verder zoeken. Eerst willen we andere parasitaire infecties uitsluiten. Om hier achter te komen nemen we afkrabsels van de aangetaste huid en bekijken dit onder de microscoop. Vinden we een parasitaire infectie dan zal daar de therapie op worden gericht. De volgende mijten spelen een rol als veroorzaker van huidproblemen bij de hond: demodex, sarcoptes (schurftmijt) en cheyletiella.
Lees meer over Demodex
Lees meer over Schurftmijt
Lees meer over Cheyletiella

Schimmel infectie
Als er kale ronde plekken met wat schilfering op de huid aanwezig is dan moet er aan een schimmelinfectie worden gedacht. Schimmels zoals Microsporum canis of Trichophyton zie je vaak bij jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand en immuunsuppressie. De schimmel infectie kan door een speciale lamp en door een schimmelkweek worden bevestigd.
Lees meer over huidschimmel.

Gisten (Malassezia)
Gisten kunnen een rol spelen bij huidproblemen. Een Malassezia infectie is altijd een secundaire infectie. Dat betekent dat er altijd een andere oorzaak aan ten grondslag ligt. Voedselovergevoeligheid of atopie kunnen een oorzaak zijn. Uiteraard zal de primaire oorzaak moeten worden behandeld en zal hiernaast de hond met een speciale shampoo tegen Malassezia moeten worden gewassen. Als zowel vlooien, andere parasieten, schimmels en gisten niet aanwezig zijn dan denken we aan atopie en voedingsallergie.
Lees meer over Malassezia.

Atopie
Atopie is vergelijkbaar met wat wij kennen als hooikoorts of huisstofmijt allergie. Gras- en boombollen, huisstofmijt en andere stofjes zorgen bij mensen ervoor dat ze gaan niezen, proesten en traanogen krijgen.
Bij 75% van de honden met atopische dermatitis worden de eerste klachten zichtbaar tussen het eerste en het derde levensjaar. Het gebeurd maar zelden dat de klachten ontstaan jonger dan 6 maanden.

Bij honden is het meest opvallende verschijnsel van atopie de jeuk, die zich uit door het vaak likken of bijten aan de ondervoeten en het met de kop schuren langs de vloer of langs andere objecten. De allergie veroorzaakt vooral roodheid en schilfering van de huid. Het beeld kan verergeren door likken, bijten en krabben waardoor uiteindelijk kale plekken en huidontsteking kunnen ontstaan.hond_atopie

De huidveranderingen zijn over het algemeen te vinden aan de kop (vooral rond de snoet en ogen), in de oksels, liezen, op de buik en aan de poten.Oorontsteking is bij zeer veel atopische honden een belangrijk onderdeel van de klachten. Bij een klein deel komen ook hooikoorts verschijnselen voor zoals niezen en ooguitvloeiing. Zie de tekening.
Lees meer over atopie

Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid kan op alle leeftijden ontstaan, maar bij het grootste deel van de patiënten beginnen de problemen al op jonge leeftijd. Dat wil niet zeggen dat het bij een oudere hond niet voorkomt. Honden van 14 jaar en ouder met een voedselovergevoeligheid zijn beschreven! Heeft de hond eenmaal voedselovergevoeligheid ontwikkeld dan houdt het dier het levenslang. De hond groeit er niet overheen.

Honden met huidklachten door voedselovergevoeligheid krijgen jeuk. De jeuk kan variëren van matig tot ernstig en het kan op alle plaatsen op het lichaam voorkomen. Soms is een steeds terugkomende oorontsteking het enige probleem. Door krabben, bijten en likken kunnen de klachten verergeren. Bij 15% van de honden met huidklachten door voedselovergevoeligheid treden ook maag-darmklachten op. De diagnose is alleen maar te diagnosticeren en door een eliminatie dieet. Dat wil zeggen dat we de hond minimaal 6 weken voer laten eten waar hij niet voor allergisch kan zijn.
Wij hanteren 2 methoden:

1 Zelfgemaakt dieet. Dit is bewerkelijk omdat u eiwitbronnen moet gebruiken waar de hond nog nooit mee in aanraking is geweest. Deze eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld konijn- en struisvogel vlees.
2 Canine Z/D Ultra Allergen-Free voer. Dit is een eliminatiedieet. Dat wil zeggen dat de eiwitten minuscuul klein zijn gemaakt waardoor de hond er niet meer allergisch op reageert. De eiwitten behouden wel hun hoge voedingswaarde.

Als de hond reageert op het eliminatiedieet, dan weten we dat voedingsallergie de oorzaak van de jeuk is en gaan we voor de toekomst bespreken wat het beste dieet is.

Graag willen wij u helpen te onderzoeken wat de bron van de jeuk is bij uw hond en ervoor te zorgen dat de hond weer een aangenaam leven krijgt.
Lees meer over voedselovergevoeligheid bij de hond.

Hormonale huidaandoeningen
De belangrijkste hormonale huidaandoeningen worden veroorzaakt door een slecht werkende schildklier of door de ziekte van Cushing. Door middel van bloed- en urine onderzoek is te achterhalen wat de oorzaak is van de kaalheid.

1 Hypothyreoidie. Dit is de meest voorkomende hormonale aandoening bij de hond. De oorzaak is een slecht werkende schildklier, er wordt te weinig schildklierhormaan door de schildklier geproduceerd. Het beeld is een wat slomere, dik geworden hond met dorre, vettige vacht en symmetrische kaalheid. Soms gepaard met jeuk.Door bloedonderzoek kan de diagnose worden bevestigd.

2 Ziekte van Cushing. Er wordt teveel cortisol geproduceerd door de bijnierschors. Bij oudere honden zien we dat de honden dunner behaard raken, wat dikker en slomer worden en ook veel drinken en plassen. door urine onderzoek kan de diagnose worden bevestigd.

Verdeling allergieën
allergie_chart

Shampoo
Er zijn diverse ondersteunende en medicinale shampoos. Het is van groot belang dat u de juiste shampoo gebruikt.