Vuurwerkangst bij uw hond

De hele maand december en een deel van januari is er buiten weer veel geknal.
Veel huisdieren, vooral vuurwerkangst hondhonden, reageren daar erg nerveus op, zowel binnen- als buitenshuis. De belangrijkste reden dat huisdieren angstig zijn voor vuurwerk, is dat ze van hun baasjes hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Zodra ze negatief reageren op vuurwerk worden ze getroost, beloond of wordt er op ze gelet. Zo leren ze dat het heel terecht is om bang te zijn, want ze worden door middel van aandacht voor hun angst beloond.

Training
Het belonen van de angst moeten we dus voorkomen. We kunnen de angst wel proberen te verhelpen door middel van training. Het is belangrijk dat hier op tijd mee wordt begonnen, minimaal een maand van te voren. Enkele voorbeelden zijn:

 • Door middel van een trainings-cd kunt u uw huisdier laten wennen aan vuurwerkgeluiden. U kunt dit ook doen met behulp van andere geluiden zoals een klapperpistooltje, trektouwtjes, knallende ballonnen, etc. Zorg er altijd voor dat de afstand tussen de geluiden en uw hond groot genoeg is. Het is belangrijk om ondertussen leuke dingen met uw dier te doen, op deze manier legt u een koppeling tussen de geluiden en het leuke spel.
 • Plaats een feromonen (geurstoffen) verspreidende verdamper in het stopcontact. De feromonen hebben een rustgevende werking op uw huisdier.
 • Blijf zelf kalm wanneer u dier reageert op vuurwerk, probeer uitingen van angstgedrag te negeren.
 • Wanneer uw hond reageert op een knal of een lichtflits, roep uw hond dan bij u en ga vervolgens verder waar u mee bezig was. Zo maakt u van uzelf een veilige toevluchtshaven voor uw dier. Blijf consequent in deze techniek en uw hond zal naar u toe komen voor comfort en zekerheid in plaats van op de vlucht te slaan.
 • Leidt uw hond tijdens het uitlaten af met een speeltje, zo leert de hond op u te letten en niet op de omgeving.
 • Laat uw hond uit samen met een hond die niet angstig is voor vuurwerk.

­Medische mogelijkheden
Er bestaat medicatie waarmee de angst van uw huisdier kortstondig verminderd kan worden. Geef echter nooit zo maar medicatie aan uw huisdier, doe dit altijd in overleg met uw dierenarts! De betreffende medicatie kent namelijk een aantal contra-indicaties. Het is dus belangrijk dat u het juiste middel gebruikt voor uw huisdier. Als de dierenarts medicatie heeft voorgeschreven, houdt dan rekening met de volgende zaken:

 • Geef de medicatie exact volgens voorschrift in
 • Start met de medicatie wanneer uw dier nog rustig is. Bij dieren die al angstig zijn werkt de medicatie langzamer en minder goed
 • Laat uw dier beslist niet alleen na het ingeven van de medicatie
 • De medicatie mag nooit langer dan enkele dagen gegeven worden
 • Doe de volgende dag rustig aan tot de medicatie helemaal is uitgewerkt

 Tips voor de jaarwisseling 

 • Houd uw kat binnen. Houd ramen, deuren en het kattenluikje dicht
 • Geef uw kat de gelegenheid om zich te verstoppen
 • Laat uw hond overdag extra lang uit, op een plek waar het rustig is
 • Laat uw hond aangelijnd uit
 • Geef uw hond de mogelijkheid om te schuilen, bijvoorbeeld een bench met een deken erover
 • Let op dat angstige honden elkaar aan kunnen steken, ze spiegelen elkaars gedrag
 • Geef uw huisdier veel afleiding, bijvoorbeeld door middel van voerspelletjes
 • Zet muziek aan
 • Houd de gordijnen dicht
 • Laat uw dier niet alleen thuis
 • Geef eventuele medicatie met betrekking tot vuurwerkangst exact volgens voorschrift in

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neemt u dan telefonisch contact met ons op of loopt u even bij ons binnen. We staan u graag te woord.