Oververhitting bij honden.

rennende hond waterOververhitting bij honden is een zeer gevaarlijke en potentieel dodelijke conditie voor honden. Enkele minuten in een hete auto kan er al voor zorgen dat er een serieus risico is op sterfte.

De normale lichaamstemperatuur van honden is tussen de 38 en 39 graden Celsius. Een verhoging met 3 graden is levensbedreigend! Aangezien honden niet zweten zijn ze veel minder goed dan mensen in staat om hun lichaamstemperatuur te laten dalen. Ze doen dit voornamelijk door te “panten”, snel te ademen. Honden met een korte snuit (Bulldogs, Boxers etc.) kunnen dit minder goed en lopen daardoor nog een verhoogd risico.

Hoe herkent u of uw hond oververhit raakt?

Het eerste dat op valt is hijgen, gecombineerd met een droge neus en mond en later ook een zwalkende gang, kwijlen, snelle hartslag en rode slijmvliezen. Diarree en overgeven worden ook veel gezien. Bij twijfel is het verstandig om uw hond te temperaturen. Dit is alleen betrouwbaar als u dit rectaal doet, dus inbrengen van de thermometer in de anus. Maak de thermometer van te voren glad met wat vaseline en u moet de thermometer goed diep in brengen. Neem contact op met een dierenarts als de temperatuur boven de 40 graden uitkomt.

Mocht de temperatuur boven de 41,5 graden zijn neem dan met spoed contact op en start alvast met koelen. Natte handdoeken met koel water zijn geschikt en een ventilator om de afkoeling te versnellen. Gebruik geen ijs of erg koud water. Dit kan weer huidbeschadiging geven.

Dieren die oververhit op de kliniek komen zullen gekoeld moeten worden en daarnaast wordt via bloedonderzoek gekeken wat de schade aan de organen is. Vaak zal meerdere dagen intensieve verzorging nodig zijn om dieren te redden. Essentieel is dat de periode van oververhitting heel kort blijft.

Preventie is natuurlijk het beste. Voorkom met dit weer inspanning van uw hond, zorg voor koele plekken, altijd voldoende water en vermijd auto’s. Het advies voor kortsnuitige rassen is om ze bij een hittegolf zoveel mogelijk binnen te houden in een ruimte met airconditioning.

Voor meer informatie: https://www.licg.nl/dier-en-warmte/?gclid=Cj0KCQjwo7foBRD8ARIsAHTy2wmX3Aq1GUYEeM0vyxwTT4MsUFAk8LklbW4KT9NYeuRGzbbpL_1XXGoaAvImEALw_wcB