Artrose

Artrose is een aandoening van één of meer gewrichten waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat, er ontstaat slijtage. De oorzaak waardoor er beschadiging van het kraakbeen ontstaat kan o.a. zijn door aangeboren afwijkingen (bijv. heupdysplasie), een infectie in het gewricht, trauma (bijv. scheuren van de voorste kruisbanden) of ouderdom.

artrose hond

Kraakbeen zorgt in een normale situatie voor dat botdelen in een gewricht soepel langs elkaar kunnen bewegen. Door de beschadiging van kraakbeen ontstaat er irritatie in het gewricht waardoor ontstekingsmediatoren naar het gewricht komen. Deze mediatoren veroorzaken weer meer kraakbeenbeschadiging, er ontstaat een vicieuze cirkel waardoor het slijtageproces zich verder blijft ontwikkelen. Deze slijtage op zich geeft pijn wanneer uw hond loopt maar daarnaast werken de ontstekingsmediatoren ook direct op de zenuwen in het gewrichtskapsel waardoor uw hond pijn ervaart. Kraakbeen is niet te vervangen en het slijtageproces dat ontstaan is kunnen we niet stoppen, maar wel afremmen.

Symptomen
Vaak hebben honden met artrose last van startkreupelheid; na een periode van rust zijn de eerste stappen mank maar naarmate uw hond een stukje heeft gelopen gaat het beter. Na een actieve dag is deze startkreupelheid vaak erger. Daarnaast zien we soms dat honden suffer worden, minder willen spelen, wandelen of springen ( bijv. op de bank). Vaak wordt dit door eigenaren gekoppeld aan ouderdom maar in werkelijkheid is dit vaak een teken van pijn.

Behandeling
Ondanks dat we honden met artrose niet kunnen genezen kunnen we ze wel ondersteunen waardoor we zien dat honden weer pijn vrij zijn en daardoor ook vaak actiever & fitter. De ondersteuning van artrose bestaat uit een aantal onderdelen;

 • Lichaamsgewicht
  Bij een reductie in gewicht worden de gewrichten minder belast. Daardoor is uw hond minder pijnlijk en dit is terug te zien in een vermindering van de kreupelheid.
 • Voeding en supplementen
  Voeding met de juiste balans in omega-3 vetzuren geeft een remming van de ontstekingsmediatoren die in het gewricht ontstaan a.g.v. kraakbeenirritatie. Door dit proces af te remmen wordt verdere slijtage beperkt. meer informatie over voeding en supplementen kunt u hier lezen.
 • Ontstekingsremmer/pijnstiller
  Door de vorming van ontstekingsmediatoren te onderdrukken wordt het slijtageproces afgeremd. Daarnaast zorgt deze onderdrukking ook voor een vermindering van pijn.
 • Aangepaste beweging
  Doordat het aangetaste gewricht minder stabiel is zorgen onverwachte bewegingen en draaien voor meer kraakbeenschade. Het is belangrijk om extra irritatie van het gewricht te beperken maar beweging is zeker belangrijk! Wat kan dan wel? Regelmatig, gedoseerd wandelen aan de lijn en/of zwemmen. Een dierfysiotherapeut kan u hierin ook begeleiden.

Bij onze artroseconsulten helpen we u in de begeleiding van bovenstaande onderdelen. Juist door het combineren van bovenstaande zien we een optimaal effect en kunnen we uw hond pijn vrij houden en voor een goede kwaliteit van leven zorgen.