Atopie hond

Wat is atopie bij de hond?

Atopie is vergelijkbaar met wat wij kennen als hooikoorts of huisstofmijt allergie. Gras- en boombollen, huisstofmijt en andere stofjes zorgen bij mensen ervoor dat ze gaan niezen, proesten en traanogen krijgen.
Bij 75% van de honden met atopische dermatitis worden de eerste klachten zichtbaar tussen het eerste en het derde levensjaar. Het gebeurd maar zelden dat de klachten ontstaan jonger dan 6 maanden.

atopie hond

Afbeelding kopie van MCD dermatologie

Bij honden is het meest opvallende verschijnsel van atopie de jeuk, die zich uit door het vaak likken of bijten aan de pootjes en het met de kop schuren langs de vloer of langs andere objecten. De allergie veroorzaakt vooral roodheid en schilfering van de huid. Het beeld kan verergeren door likken,bijten en krabben waardoor uiteindelijk kale plekken en huidontsteking kunnen ontstaan.

De huidveranderingen zijn over het algemeen te vinden aan de kop (vooral rond de snoet en ogen), in de oksels, liezen, op de buik en aan de poten. Oorontsteking is bij zeer veel atopische honden een belangrijk onderdeel van de klachten. Bij een klein deel komen ook hooikoorts verschijnselen voor zoals niezen en ooguitvloeiing. hond_atopie_voorpoten

Hoe stel je de diagnose?

We kunnen tegenwoordig een diagnose stellen voor atopie door bloed (serum) af te nemen en dit op te sturen naar een speciaal hier op ingericht gecertificeerd laboratorium in Lelystad.
Vierentwintig verschillende “allergenen” worden dan onderzocht. Deze allergenen variëren van graspollen tot verschillende huisstofmijten.  Dat betekent dat we in het bloed kunnen zien tegen welke allergenen de hond en kat veel antilichamen maken en waar ze dus overgevoelig voor zijn. De duidelijke en overzichtelijke uitslagen en een eventueel behandeladvies worden per mail door mij aan u doorgestuurd (zie voorbeeld uitslagen). Hierna hebben we telefonisch overleg en maken we een behandelplan.

Voorbeelden van uitslagen
serum-test-1
serum_test2

atopie hond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Behandelmethoden

Er zijn verschillende behandelmethoden voor atopie bij de hond.
Wij streven naar een zo vriendelijk mogelijke behandeling zonder bijwerkingen.

Een vriendelijke, en waar geen medicijnen aan te pas komen behandelmethode, is hypo sensibiliseren van de hond. Dit passen wij regelmatig toe (Aspecifieke immuuntherapie= ASIT). Een gecertificeerde laboratorium maakt in opdracht van ons een specifiek serum op basis van een bloedonderzoek van uw hond. Hier zitten de allergenen in verwerkt waar uw hond allergisch voor is, maar dan in een zeer lage dosering. Uw hond gaat dan zelf weerstand (immuunglobulines) opbouwen tegen de allergenen waar hij/zij allergisch voor is. Wij leren u hoe u maandelijks de serum injecties aan uw hond kan geven. De slagingspercentage is ongeveer 75%. Het is een vriendelijke en makkelijke behandeling en er zijn weinig bijwerkingen. Verdere informatie en kosten van de therapie worden met u doorgenomen.

Sinds kort is er een nieuw medicijn op de markt = lokivetmab (Cytopoint). De hond krijgt dan rechtstreeks (monoclonale) immuunglobulines per injectie toegediend. De hond hoeft dan niet zelf de weerstand (immuunglobulines) op te bouwen zoals bij ASIT (zie hierboven), maar krijgt ze passief toegediend. Het voordeel is dat deze weerstand tegen alle allergenen werkt die er bestaan bij atopie. De injecties moeten maandelijks toegediend worden door een dierenarts. Cytopoint is theoretisch een veilig middel omdat het geen andere processen beïnvloed en afgebroken en gerecycled wordt in de lichaamscellen. De monoclonale antilichamen worden dus niet via de nieren of lever afgebroken of afgevoerd. Het medicijn heeft al binnen 1 dag werking en moet daarna maandelijks worden toegediend. Cytopoint werkt niet bij andere diersoorten dan honden.

Oclacitinib (Apoquel) wordt sinds enkele jaren ook met succes ingezet tegen jeuk veroorzaakt door atopie. Oclacitinib remt het enzym Janus kinase wat een onderdeel is van de jeukcyclus. De jeukcyclus wordt hierdoor verbroken. De werking is al binnen enkele uren. Het is een succesvol medicijn bij honden met veel last van jeuk. De oorzaak van de jeuk wordt niet weggenomen, dus het blijft verstandig om hier verder naar te zoeken.

Andere therapeutica welke kunnen worden toegediend:

  • Corticosteroïden kunnen worden gebruikt maar geven vaak op lange termijn bijwerkingen.
  • Cyclosporinen onderdrukken de allergische immuunreactie en hebben minder bijwerkingen dan corticosteroïden. Er worden goede resultaten mee behaald. Wij kunnen u over de behandelingen en eventuele bijwerkingen verder inlichten.
  • Omega 3 vetzuren (EPA) = visolie, in een hoge concentratie speciaal voor honden met atopie huidklachten. Dit kan gegeven worden in orale vorm, maar tegenwoordig ook via pipetjes op de huid, waardoor dit langzaam door de talgklieren in de huid wordt opgenomen. Meestal is dit als enige therapie niet voldoende, maar ondersteunend zeker van waarde!
  • Antihistaminica; Hiervoor is een combinatie van 2 antihistaminica: chlorpheniramine en hydroxyzine. Bij honden meestal onvoldoende resultaten.
  • In geval van secundaire infectie met gisten (Malassezia) is een speciale shampoo aan te bevelen.

Maatwerk

Jeuk en atopie is maatwerk. In overleg met ons wordt er gekeken naar klinisch onderzoek, geschiedenis, leeftijd en uiteraard het kostenplaatje. Daarna zullen wij u zo goed mogelijk adviseren! Uiteraard doen wij alles in overleg met de eigenaar.