Bloedtest katten

Bloedtest voor opsporen hartziektes bij katten

Sinds kort is er een test (Feline proBNP-test) beschikbaar die het mogelijk maakt om hartziekten bij katten via een bloedtest op te sporen. In de praktijk komen we regelmatig katten tegen met een hartruisje. In de literatuur is beschreven dat tot 1 op de 4 katten een hartruis heeft.
Een hartruis kan een aanwijzing zijn voor een hartziekte maar wordt heel vaak veroorzaakt door onschuldige achtergrond. Van de katten met een hartruis blijkt maar 25-50% daadwerkelijk een hartaandoening te hebben. Voorheen moest er een hartecho gemaakt worden om te kijken of er sprake was van een hartaandoening. Nu kunnen we in eerste instantie volstaan met het afnemen van een beetje bloed. Bij een positieve test is er een zeer grote kans op een hartaandoening en moet een echo worden uitgevoerd voor de verdere diagnose en behandeling. Maar in veel gevallen zal de test negatief uitpakken, een geruststellende gedachte, en is de echo niet direct nodig.
Heeft u een kat met een hartruis en vindt u het plezierig om te weten of er een hartaandoening aan ten grondslag ligt neemt u dan contact met ons op voor het maken van een afspraak voor controle en bloedafname.