Chronische stomatitis bij de kat

Deze aandoening is ook wel bekend als Feline Chronische Gingivostomotatis (FCGS).

Het komt alleen bij katten voor en is een zeer heftige ontsteking in de bek, waar zowel het tandvlees, het slijmvlies van de wangen, het slijmvlies onder de tong en het slijmvlies van de keel bij betrokken kan zijn. Het tandvlees of slijmvlies kan vaak spontaan gaan bloeden. Over het algemeen komt het voor bij katten van alle leeftijden, alle rassen en zowel bij katers als poezen. Het is dus niet te voorspellen of een kat meer risico loopt.

Afbeelding vetvisuals, www.vetvisuals.com

Afbeelding vetvisuals, www.vetvisuals.com

 

Er is wel ook een variant die voorkomt bij met name jonge katten, dit zien we vooral bij de Siamees, Abbesijn, Pers, Burmees en Maine Coon. Het wordt dan juveniele hyperplastische gingivitis of juveniel onset gingivitis-periodontitis genoemd.

De verschijnselen die de kat laat zien zijn vaak heftig kwijlen, slecht verzorgde vacht, anorexie, vieze geur uit de bek, mogelijk agressie tegen de voerbak en heel veel pijn!

Helaas is het nog niet duidelijk wat de precieze oorzaak is. Er wordt gedacht aan een immunologische (afweer) achtergrond, maar het is nog steeds niet wetenschappelijk bewezen. Wel zijn er een aantal aandoeningen en ziektes die het kunnen veroorzaken, dan wel gelijkende problemen in de bek kunnen geven. Het is dan ook belangrijk deze aandoeningen ook te onderzoeken (met behulp van bloedonderzoek) voordat we het gebit gaan behandelen.

Het gaat dan onder andere om:

  • nierfalen
  • leverafwijkingen
  • diabetes
  • FIV
  • FelV

De diagnose wordt gesteld door het gebit, het tandvlees en slijmvliezen goed te inspecteren, met behulp van een sonde de conditie van het tandvlees te onderzoeken en te kijken of het tandvlees al los zit van de tand. Ook mogen in het onderzoek rontgenfoto’s niet ontbreken. Dit omdat soms de tanden en kiezen dusdanig worden aangetast dat de kroon eraf valt. De wortelresten zijn dan niet altijd meer duidelijk zichtbaar met het blote oog, maar het is wel van groot belang ze te verwijderen omdat ze de ontsteking in stand kunnen houden. Met röntgenfoto’s kan worden gekeken of er nog wortel resten aanwezig zijn.

Afbeelding vetvisuals, www.vetvisuals.com. Links: kat met chronische stomatitis, de kronen van de kiezen zijn afgebroken Rechts: röntgenfoto waarom de kronen weg zijn, maar de wortels nog zichtbaar zijn. In de cirkel zijn 2 wortels zichtbaar.

Afbeelding vetvisuals, www.vetvisuals.com.
Links: kat met chronische stomatitis, de kronen van de kiezen zijn afgebroken
Rechts: röntgenfoto waarop de kronen weg zijn, maar de wortels nog zichtbaar zijn. In de cirkel zijn 2 wortels zichtbaar.

 

In sommige gevallen, bijvoorbeeld als de ontsteking maar heel lokaal zit of aan één kant van de bek, kan het ook nog noodzakelijk zijn een biopt te nemen van het aangetaste slijmvlies of tandvlees om evt. tumoren die een soortgelijk beeld in de bek geven uit te sluiten.

De behandeling is helaas vaak heel moeilijk. De eerste stap is het verwijderen van de aangetaste elementen, vaak houdt dit extractie van alle kiezen in. Dit geeft in 80% van de gevallen voldoende genezing.
Indien dit niet het geval is zullen ook de snijtanden en hoektanden getrokken moeten worden. Mocht ook dit niet voldoende genezing geven, dan kan eventueel medicatie ter verlichting worden ingezet. Dit is echter niet wetenschappelijk onderbouwd en werkt lang niet bij alle katten.

Welke behandeling ook wordt ingezet, bij allen geld “heb geduld”. Het kan soms weken duren voordat de behandeling verbetering geeft, wat de behandeling van deze aandoening zeer frustrerend maakt.