Dermatologie kat

Afspraak maken

Direct online afspraak maken

Jeuk en huidproblemen bij de kat

Een kat besteedt veel tijd aan het wassen van zijn of haar vacht. Hierdoor blijft de vacht mooi schoon en glanzend. Als een kat veel jeuk heeft, kan dit wassen ontaarden in erg fanatiek likken, zo erg dat er ook haren worden uitgetrokken. Ook kan de kat met de achterpoten gaan krabben aan de kop, hals en schouders. Dan kunnen er kale plekken en korsten ontstaan en ook puntsgewijze huidontstekingen (miliaire dermatitis). Deze miliaire dermatitis kan ook een rechtstreeks gevolg zijn van een allergie. Een andere huidaandoening welke verband kan houden met allergieën is het Eosinofiel Granuloom Complex.

Vlo

De meest voorkomende oorzaak van jeuk, net als bij de hond, is vlooienallergie. De jeuk ontstaat voornamelijk door een allergische reactie op het speeksel van de vlo. Een enkele beet van een vlo kan al voldoende zijn voor heftige jeuk. De beste manier om de vlooien te zoeken is met een vlooienkam. Ook het vinden van vlooienpoepjes (zwarte korreltjes) in de vacht toont de aanwezigheid van vlooien aan.
Zie vlooienallergie

Andere parasitaire infecties

Uiteraard moeten andere parasitaire infecties bij katten worden uitgesloten indien daar verdenking toe is. De vachtmijt Cheyletiella, de oormijt Otodectes Cynotis en de zeer besmettelijke maar niet veel voorkomende schurftmijt Notedres Cati kunnen met microscopische onderzoeken worden aangetoond. Hierop kan hier een doeltreffende therapie worden ingesteld.

Huidschimmels

Infecties met huidschimmels zien we regelmatig bij de kat en af en toe bij de hond. Het klinische beeld bij de kat varieert sterk, vachtprobleem in de vorm van los haar, haarverlies en kleine kale plekjes. Soms hebben ze slechts enkele korstjes. Het klassieke beeld van de ronde goed omschreven kale plekken wordt ook gezien. De katten hebben weinig tot matige jeuk.
Zie schimmelinfectie

De kans op een schimmel infectie wordt bepaald door een aantal factoren die gerelateerd zijn direct aan het dier zelf, de omgeving en/of overbevolking.
Zie factoren kans op schimmelinfectie

Atopie

Atopie komt ook voor bij katten. Atopie kan leiden tot ernstige huidklachten en longklachten. Het beeld van de huidklachten bij de kat is verschillend. Symmetrische kaalheid, miliaire dermatitis en de 3 vormen van het eosinofiel granuloom complex komen voor. De jeukklachten en ten gevolge hiervan weer open ontstoken plekken op de huid komen veel voor op de kop, de nek en de ledematen. Een enkele keer hebben katten dezelfde verschijnselen als honden met atopie; ze bijten en hebben jeuk op de onderpootjes. Ook zien we oorontstekingen als gevolg. De eerste klachten worden meestal gezien voor de leeftijd van 3 jaar. Katten waar huidklachten op latere leeftijd optreden is atopie minder waarschijnlijk. Atopie kunnen wij onderzoeken. Wij willen eerst de andere mogelijke oorzaken van huidklachten uitsluiten. Via bloedonderzoek en desensibilisatie is onderzoek en behandeling mogelijk via de cascade regeling. Nadere informatie kunt u via ons krijgen. Graag willen wij u helpen en begeleiden om uw kat van de jeuk en huidklachten af te helpen.

Voedselovergevoeligheid

Voedselovergevoeligheid bij katten geeft huidklachten. De klachten kunnen op alle leeftijden ontstaan, maar bij het grootste deel van de patiënten beginnen de problemen al op jonge leeftijd. Er is een gemiddelde leeftijd gemeld van 4 tot 5 jaar. Er zijn geen verschillen tussen bepaalde rassen.

Daarom moet men zich realiseren dat reacties kunnen optreden tegen voer waar de kat al jaren op “staat”. Voedselovergevoeligheid is dus lang niet altijd te associëren met recente veranderingen in het voer. Voedselovergevoeligheid is te vast te stellen via een eliminatie dieet. Dit kan bij katten lastig zijn, zeker als de katten buiten komen en hier andere “eiwitbronnen” eten. Een ander probleem kan zijn dat er meerdere katten in 1 huis leven.