Eosinofiel granuloom complex

Het eosinofiel granuloom complex (EGC) bij de kat is een ontstekingsreactie van de huid als reactie op diverse oorzaken. Overgevoeligheidsreacties als een vlooienallergie, voedselovergevoeligheid of atopie (hooikoorts) zijn de belangrijkste veroorzakers. Hiernaast kunnen genetische factoren, trauma, bacteriën en auto- immune reacties oorzaken zijn.
Het EGC heeft verschillende klinische beelden:

Het eosinofiele ulcus wordt vooral bij katers gezien met een gemiddelde leeftijd van 5.5 jaar.ulcus-nieuw
De in het begin kleine plekken zitten op de bovenlip en worden vaak bij toeval
gevonden door de eigenaar. In chronische gevallen worden de plekken groter en kunnen uitbreiden, de katten gaan heftig likken waarschijnlijk door een toenemende pijn.

De eosinofiele plaque komt op alle leeftijden voor. Men ziet 1 of meer goed omschreven, ronde tot ovale verheven gelige plekken die vaak weer gaan ontsteken.plaque-nieuw
De buik, de lies, de binnenkant van de achterpoten zijn vaak de voorkeursplaatsen.
De plekken gaan gepaard met vaak heftige jeuk.

 

Het lineair granuloom wordt met name bij jonge dieren gevonden. De klassieke laesie is een 1 of 2 zijdige goed omschreven, verheven streepvormige plek op de achterkant van de dijbeen.lineair-nieuw
Soms worden deze plekken ook op de kin of de onderlip aangetroffen.

 

De diagnose is gebaseerd op het klinische beeld. Een definitieve diagnose kan alleen worden gesteld op basis van het nemen van een biopt. Dit biopt sturen wij op naar pathologie.

Voor alle beelden van EGC geldt dat de voornaamste opgave  bij het instellen van een therapie het opsporen van een primaire oorzaak is. Daarbij dient, zoals al werd vermeld, vooral te worden gedacht aan overgevoeligheidsreacties als een vlooienallergie, voedselovergevoeligheid of atopie.
Lukt het niet om een primaire oorzaak te vinden, of lukt het niet deze te elimineren, dan rest alleen een symptomatische behandeling in de vorm van cyclosporine, corticosteroïden, omega 3 vetzuren of acupunctuur. De therapie is afhankelijk van de duidelijkheid van de mogelijke oorzaak en ernst van de aandoening. Uiteraard kunnen wij u daar in voorlichten en begeleiden bij de therapie.