Gebitsbehandeling

Als een gebitsreiniging alleen niet voldoende is om een dier te helpen, dit is bijvoorbeeld het geval als er kiezen of tanden los zitten dan wel zo slecht zijn dat ze getrokken dienen te worden, wordt een gebitsbehandeling uitgevoerd. Dit wordt gedaan door de dierenarts.

Het dier zal eerst onder narcose worden gebracht, daarna zal de dierenarts beginnen met het reinigen van het gebit. Dit om goed te kunnen beoordelen welke tanden en kiezen er eventueel getrokken moeten worden. Daarna zal in sommige gevallen ook röntgenfoto’s worden gemaakt van de tanden en kiezen, mede op basis van de foto’s kan worden bepaald welke elementen getrokken moeten worden. Soms is het namelijk aan de buitenkant niet goed te zien of een wortel van een tand of kies slecht is, met behulp van röntgen is dit in beeld te brengen. Nadat de dierenarts bepaald heeft welke tanden en kiezen er getrokken moeten worden en wat er eventueel nog meer moet gebeuren zal er eerst contact met de eigenaar worden opgenomen. Zorgt u er daarom voor dat u op de dag van de behandeling bereikbaar bent.

Nadat met de eigenaar alles is besproken zal de dierenarts de elementen die getrokken moeten worden gaan trekken. Dit kan op twee manieren;

gesloten: dit is zoals de tandarts het ook doet. Namelijk met behulp van verschillende instrumenten word rondom de tand of kies gestoken tot dat deze loslaat en getrokken kan worden. Deze methode is vaak alleen geschikt voor de snijtanden van honden en katten.
chirurgisch: dit is zoals het door een kaakchirurg gedaan wordt. Namelijk er wordt een tandvlees flap gemaakt (zie figuur hieronder), de tand of kies wordt los geboord en gespleten, om vervolgens de delen te kunnen verwijderen met behulp van verschillende instrumenten waarna het tandvlees weer aan elkaar gehecht wordt.
Deze methode wordt vaak gekozen voor de hoektanden en de kiezen van honden en katten. Dit heeft te maken met de lengte en de stand van de wortels. De wortel van de hoektand is vrij lang en gebogen. De wortels van de kiezen staan vaak wat meer uit elkaar en verschillende kanten op. Hierdoor is het risico op afbreken van de wortels bij het trekken met behulp van de gesloten methode vrij groot met als gevolg een wortelrest die ontstekingen kan geven. De chirurgische methode geeft meer overzicht en daardoor minder risico op afbraak van de wortels.
extractie

Figuur: uit artikel Knaake F. Chirurgische extractie technieken bij gezelschapsdieren, TvD 2005; 130: 618-623 Hier is als voorbeeld de P4 genomen, deze kies heeft 3 wortels. In figuur 1 zijn de 3 wortels te zien door het tandvlees heen. In figuur 2 wordt de flap gemaakt en wordt het alveaolair bot zichtbaar, wat onder het tandvlees ligt en waar de wortels in vast zitten. Vervolgens wordt het alveaolair bot weg geboord en wordt de kies gesplitst, zoals afgebeeld in figuur 3. Als het bot is weg geboord, worden de kies delen verwijderd met een elevator, zoals afgebeeld in figuur 4. Daarna wordt de gingivaflap weer terug gehecht, hier niet afgebeeld.

Vaak is het belangrijk dat na een gebitsbehandeling uw huisdier een aangepast dieet krijgt, meestal bestaat dit uit zacht voer de eerste weken na de behandeling. Dit in verband met de hechtingen en de genezing van het tandvlees.