Gebitsverzorging thuis

Verreweg de beste gebitsverzorging die u thuis kun uitvoeren is het poetsen van de tanden en kiezen. Het doel van tandenpoetsen is het laag houden van het tandplak-niveau en daardoor het ontstaan van tandsteen en gingivitis (ontsteking van het tandvlees) voorkomen.
Hieronder vindt u een aantal tips voor het tandenpoesten:

Begin zo vroeg mogelijk met tandenpoetsen. Problemen kunnen zo voorkomen worden en het is makkelijker om puppies en kittens iets te leren dan volwassen dieren.
Stel het dier op zijn gemak. Benader het van de zijkant en niet van de voorkant.
Begin met het bekijken van de tanden en kiezen door de lip wat weg te trekken. Als het dier hier aan gewend is begint u met het poetsen van een of enkele tanden.
U hoeft de hele mond niet te openen. U hoeft alleen de kant die tegen de lip / wang zit te poetsen.
Als u begint, breng dan de borstel op smaak met bijvoorbeeld een beetje bouillon.
Gebruik geschikte borstels en voor huisdieren ontwikkelde tandpasta’s.
Geef een beloning na elke poetsbeurt. Goede resultaten worden behaald met het poetsen direct voorafgaand aan de wandeling. U gebruikt de wandeling dan als beloning.
Elke dag poetsen gedurende drie minuten is voldoende.
Zelfs met goed tandenpoetsen is een jaarlijkse controle van het gebit door de dierenarts noodzakelijk en in veel gevallen zelfs elk half jaar.

Mocht het tandenpoetsen niet lukken, bijvoorbeeld omdat uw huisdier het niet toelaat, dan zijn er een aantal alternatieven. In de eerste plaats zijn er verschillende voedingen die speciaal ontwikkeld zijn om te helpen bij de gebitsverzorging. Deze brokken zijn vaak groter, dit dwingt het dier om te kauwen. Daarnaast zijn er speciale vezels verwerkt in het voer die tijdens het kauwen als het ware de tanden poetsen.
Verder zijn er ook nog allerlei kauwsnacks, drinkwateradditieven, voedingssupplementen en kauwspeeltjes te verkrijgen, ook deze kunnen deels bijdrage aan de verzorging van de tanden.

Ook bij het gebruik van alternatieven t.o.v. het tanden poetsen geldt dat regelmatige controle van het gebit door de dierenarts noodzakelijk blijft!