Heupdysplasie

Heupgewricht
Gezonde heupen zijn opgebouwd uit een heupkop en een heupkom. De kop zit strak in de kom en past hier goed in, op deze manier is er sprake van een scharniergewricht.

Heupgewricht

Heupdysplasie

Probleem
Wanneer een hond heupdysplasie heeft,
past de heupkop niet goed in de heupkom
of zit de heupkop niet strak in de heupkom.
Hierdoor kan de heupkop geheel of gedeeltelijk
uit de kom schieten.
Door deze speling in het gewricht ontstaat
kraakbeenschade, uiteindelijk resulteert dit in artrose.

In veel gevallen is er sprake van een genetische aanleg. Daarnaast spelen ook omgevingsfactoren een rol in de ontwikkeling van het heupgewricht. Factoren die meespelen zijn o.a. de juiste voeding in de groeifase van uw hond en het beperken van fysieke belasting in deze zelfde fase.

Symptomen
De symptomen die ontstaan variëren erg per hond. Er is niet altijd een verband tussen de ernst van de heupdysplasie en de klachten. Sommige honden lopen nog vrij goed, toch kan er dan op de röntgenfoto zichtbaar zijn dat er sprake is van ernstige HD. De klachten die ontstaan bij honden met HD zijn niet specifiek en kunnen ook veroorzaakt worden door andere ziektes.

Vaak zijn de volgende symptomen zichtbaar:
– Een waggelende gang met de achterpoten
– Minder graag rennen, lopen of spelen
– Moeizaam springen

Wanneer er artrose ontstaan is dan zullen er o.a. ook klachten als startkreupelheid ontstaan. Meer over artrose kunt u hier vinden.

Diagnostiek
Tijdens het klinisch onderzoek zijn er vaak al aanwijzingen dat er sprake is van HD. Dit kan te maken hebben met de manier van lopen en de mate van bespiering. Daarnaast is in enkele gevallen instabiliteit van het heupgewricht te voelen bij de wakkere hond.

In alle gevallen is het essentieel om de definitieve diagnose te stellen door het maken röntgenfoto’s. Dit gebeurt onder narcose omdat de dieren dan volledig ontspannen zijn, het onderzoek wordt dan ook nogmaals herhaald.

Naast het maken van röntgenfoto’s voor de diagnose van HD maken wij ook röntgenfoto’s om op jonge leeftijd te screenen voor HD. Wij staan ingeschreven bij Raad van Beheer en hebben ook een licentie voor het maken röntgenfoto’s volgens de PennHIP procedure.

Behandeling
Nadat de diagnose is gesteld wordt er met u besproken hoe we gaan behandelen. Dit kan chirurgisch zijn, maar ook niet-chirurgisch (conservatief).

Conservatief
Bij de niet-chirurgische begeleiding is alles erop gericht om de ontwikkeling van artrose zoveel mogelijk te beperken. In veel gevallen gaat het hier om een combinatie van vier pijlers:

 • Gewicht
 • Voeding
 • Beweging
 • Medicatie

Meer over de behandeling en begeleiding bij artrose kunt u hier vinden.

Chirurgisch
Afhankelijk van de leeftijd waarop de HD wordt vastgesteld en de mate van artrose die er al ontstaan is, zijn er verschillende chirurgische mogelijkheden. Dit is maatwerk en wij zullen samen met u kijken naar de beste optie voor uw hond.

Preventie
Penn HIPOnze kliniek heeft een licentie voor het maken van
röntgenfoto’s volgens de PennHIP procedure. Tijdens deze procedure wordt de mate van speling in het heupgewricht bepaald, dit geeft een zeer betrouwbare voorspelling van de kans op HD.

Procedure
De procedure wordt alleen uitgevoerd door een gecertificeerd PennHIP dierenarts. In onze kliniek is dit Floor Bonestroo.

Een volledige procedure bestaat uit de volgende stappen:

 • Een consult, waarin de volledige procedure wordt doorgenomen en uw hond wordt nagekeken.
 • Vervolgens wordt uw hond onder lichte narcose gebracht, zodat er volledige spierontspanning is.
 • Door het maken van drie röntgenopnames wordt de maximale speling tussen heupkop en heupkom bepaald. Dit is niet pijnlijk voor uw hond.
 • De foto’s worden digitaal verstuurd naar het PennHIP Analyse Centrum in Pennsylvania.
 • Wanneer de uitslag binnen is zal deze met u worden doorgenomen.

Knipsel

Bij de traditionele beoordeling van heupen wordt er slechts 1 opname gemaakt. Op deze opname is wel goed te beoordelen of er sprake is van artrose maar de speling van het gewricht is op deze foto niet betrouwbaar te meten. Juiste deze speling is een belangrijke factor in de ontwikkeling van HD en artrose.

Wanneer en wat zijn de voordelen?
De PennHIP procedure kan al betrouwbaar worden uitgevoerd bij een leeftijd van 16 weken oud. Een vroege bepaling van de kwaliteit van de heupen van een pup is waardevol.

 • Huishonden kunnen al op jonge leeftijd begeleiding krijgen. Chirurgisch zijn er op jonge leeftijd veel meer mogelijkheden, een chirurgische behandeling kan zelfs het ontstaan van toekomstige HD problemen voorkomen!
 • Maar ook wanneer er in overleg niet voor een chirurgische behandeling gekozen wordt is het starten van een conservatieve behandeling op vroege leeftijd succesvoller dan wanneer er al artrose problemen zijn.
 • Fokkers kunnen op vroege leeftijd al de juiste honden selecteren voor de fok.
 • Hulp-en werkhonden kunnen op jonge leeftijd gescreend worden voor zij aan een lang en kostbaar trainingstraject beginnen.