Huidschimmel kat

Huidschimmel
(meestal microsporum canis)
Het klinische beeld is zeer wisselend. Aan de ene kant bestaat het beeld van de “dragers”: dieren waarbij klinisch geen afwijkingen zijn te constateren, het andere uiterste is het dier wat we zien met de klassieke ronde schilferige kale plekken op de huid of een uitgebreide kaalheid, losse haren, afbrekende haren en een min of meer korstige huidontsteking.

Op grond van alleen het klinische beeld kan de diagnose dan ook niet worden gesteld worden.
Jeuk treedt in eerste instantie maar weinig op. Pas als de afwijkingen in ernst toenemen kan er een duidelijke jeuk optreden.

De meest betrouwbare diagnostische techniek is de schimmelkweek. Hiervoor borstelen we het dier met een nieuwe tandenborstel, waarbij we de kop van de tandenborstel met de verzamelde haren en schilfers opsturen naar een laboratorium. Een minder betrouwbare methode is het gebruik van de Woodse lamp.

De therapie bestaat uit de combinatie van de volgende maatregelen: voorkomen van nieuwe contacten met besmette dieren, controle van contactdieren door middel van kweken, bestrijding in de omgeving en op materialen in de omgeving door middel van hygiënische maatregelen en reinigen met antischimmelmiddelen of bleekwater. De behandeling van het dier moet gericht zijn op de volgende aspecten:

  • Systemische behandeling met anti schimmel middelen zoals ketaconazole, griseofulvine of itraconazole.
    De opname van het medicijn wordt bevorderd door het middel in combinatie met wat extra vet te geven,
    bijvoorbeeld zonnebloemolie.
  • De uitwendige behandeling bestaat uit wassingen met anti schimmel middelen.
    Het dier volledig scheren doen we bij uitgebreide infecties.

De therapie dient 4 tot 6 weken te worden uitgevoerd waarna een eerste controle door middel van kweken kan plaatsvinden. Het beste kan een tweede controle worden uitgevoerd na 4 weken terwijl ondertussen wordt doorbehandeld. Pas als de beide controles negatief zijn kan de behandeling worden gestopt.
De totale behandelingsduur kan daardoor uitkomen op ongeveer 10 tot 12 weken.