Hypo allergene kat

Regelmatig krijgen wij vragen over “hypo-allergene”katten. Het aantal mensen dat een allergie voor katten heeft blijft groeien. Daarmee ook de vraag naar een “hypo-allergene kat”. De vermoedelijke hoofdoorzaak van katten-allergie bij mensen is het Fel d 1 eiwit. Fel d 1 wordt uitgescheiden door talg en speekselklieren en door de kliertjes rond de anus van de kat. Door zich te wassen verspreiden katten het allergeen over de vacht.

Bepaalde rassen scheiden minder van dit Fel d 1 allergeen uit en worden daarom “hypo-allergeen” genoemd. Het is belangrijk om te beseffen dat er alleen sprake is van een verminderde uitscheiding! Voordat u zou overwegen om een hypo-allergene kat in huis te nemen is het essentieel om dit eerst goed uit te proberen.

Veelvuldig wassen en borstelen zorgt er ook voor dat er minder Fel d 1 op de vacht aanwezig is en is dus te adviseren. Maar let erop dat dit altijd moet gebeuren door een huisgenoot die niet allergisch voor katten is!
De rassen die nu als hypo-allergeen worden beschouwd zijn: Oosterse korthaar, Balinees, Javanees (of Oosterse langhaar), Devon Rex, Cornish Rex, Sphynx en de Siberische kat. Daarnaast claimt het bedrijf Allerca Lifestyle Pets een “echte” hypoallegene kat te kunnen aanbieden. Deze katten hebben een mutatie op het zogenaamde chain 2 en zouden daarmee een mutant zijn die echt hypoallergeen is. Allerca® heeft twee typen katten die ze verkopen, de standaard Allerca GD kost momenteel ca. $ 9000,= en een grote panter-achtige de Ashea GD variant kost ca. $ 30.000,=. De vraag is of dit Fel d 1 type bij allergische mensen inderdaad ook minder of geen klachten veroorzaakt.

Er zijn nog meer factoren die de uitscheiding van Fel d 1 beïnvloeden. Katers scheiden meer uit dan poezen. Gecastreerde katers minder dan intacte katers. Kittens nog weer minder. Vreemd genoeg scheiden katten met een lichte vachtkleur ook minder uit dan donkere katten. Een poes met een lichtgekleurde vacht is dus een relatief hypo-allergene poes.

Bent u allergisch voor katten dan is een “hypoallergene kat”mogelijk een optie maar het blijft heel belangrijk om eerst uit te proberen of u met een dergelijke kat geen klachten heeft.

Meer lezen?

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bestaat-de-hypoallergene-kat~befbfe09/

https://vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/hypoallergene-huisdieren-te-mooi-om-waar-te-zijn