Konijn sterilisatie/castratie

Sterilisatie-Castratie Konijn

Steriliseren van de voedster (vrouwtje) heeft als voordeel dat er geen jongen meer geboren kunnen worden. Vaak zien wij ook bij voedsters, tegen de tijd dat zij volwassen zijn, territoriaal gedrag. Agressie naar soortgenoten of zelfs naar mensen kan hier een uiting van zijn. Dit gedrag verdwijnt na de sterilisatie.

Bij 80% van de voedsters ouder dan 5 jaar treedt een ernstige vorm van baarmoederkanker op. Door deze konijnen te steriliseren voorkomt u deze dodelijke ziekte.

Natuurlijk heeft een sterilisatie ook enkele nadelen. Het narcose risico is iets waar u zich bewust van moet zijn. Wij kunnen tegenwoordig met de moderne anesthesiemiddelen een veilige narcose bieden, echter net zoals bij mensen is het risico nooit nul. Als het konijn gezond is dan staat de narcose, zelfs uitgebreide chirurgie tegenwoordig niet meer in de weg.
De ingreep bestaat uit een incisie in de buikwand waardoor wij de eierstokken en baarmoeder verwijderen, eigenlijk is dit technisch gezien ook een castratie. De buikwandwond wordt gehecht evenals de onderhuid en de huid. De voedster krijgt een injectie met een langwerkende pijnstiller en blijft onder controle totdat de narcose is uitgewerkt. Bij een normale sterilisatie kan uw konijn in de loop van de middag weer naar huis. Als nabehandeling wordt een pijnstiller meegegeven. Sterilisatie kan vanaf circa 7 maanden leeftijd.

Castratie van het mannetje (ram of rammelaar) doen wij regelmatig. De reden van veel eigenaren om dit te laten doen, is dat zij agressief gedrag als ongewenst zien bij een konijn. Deze agressie bij rammelaars komt voort uit territorium gedrag, evenals urineren op veel verschillende plaatsen. Nu veel konijnen in huis vrij kunnen rondlopen geeft dit gedrag van rammelaars steeds meer problemen. Dit veroorzaakt vermoedelijk dan ook de stijging in de castraties van konijnen de afgelopen jaren.
De castratie is minder ingrijpend dan de sterilisatie van de voedster. Toch is deze ingreep zo pijnlijk dat wij deze alleen onder volledige anesthesie uitvoeren. Het anesthesierisico komt dus ook hier om de hoek kijken. Castraties kunnen vanaf 6 maanden uitgevoerd worden.