Malassezia

Malassezia pachydermatitis
“Jeuk is altijd aanwezig. De honden verspreiden een specifieke geur(ranzige boter) en hebben een vettig aanvoelende huid”.

De gist Malassezia is een normale bewoner van het huidoppervlak. Onder normale omstandigheden is het afweersysteem van de huid voldoende in staat om dit organisme in de huid onder controle te houden.
Door diverse achterliggende oorzaken van huidaandoeningen komt het tot een verstoring van dit afweer mechanisme waardoor het tot een Malassezia infectie en ontsteking kan komen.
Voedingsallergie en atopie zijn belangrijke voorbeelden van aandoeningen waardoor deze gisten een belangrijke complicerende factor vormen.
De oorspronkelijke klachten worden steeds erger; roodheid,ontsteking en jeuk van de huid,
vette vacht, de typische geur, schilfers en korsten.
Sommige rassen zijn gevoeliger: West Highland White Terriër, Sharpei, Basset, Duitse Herder, Cocker Spaniël, Poedels, Teckels en Setter.

De diagnose is via microscopisch onderzoek vrij gemakkelijk aan te tonen. Bestrijding van de gist alleen heeft vaak weinig zin als de oorzaak gewoon aanwezig blijft. Het is hierom verstandig dat we onderzoek doen naar de achterliggende oorzaak. De Malassezia behandelen we met een geschikte shampoo. We gebruiken een shampoo met miconazol en chloorhexidine als bestanddelen. Miconazol werkt tegen de gist en chloorhexidine werkt tegen de bacteriën.