Overgewicht bij hond en kat

Sluipend probleem
Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand. Recent onderzoek toont aan dat tot 50% van alle huisdieren te zwaar is, met alle risico’s vandien. Honden en katten met overgewicht (obesitas) hebben namelijk een grotere kans op gezondheidsproblemen. Obesitas verhoogt het risico op artritis, mobiliteitsproblemen, ademhalingsproblemen en suikerziekte. Bovendien is de levensverwachting van een hond of kat die te zwaar is, gemiddeld twee jaar korter.

Waardoor wordt gewichtstoename veroorzaakt?
Gewichtstoename is het resultaat van een toename in lichaamsvet. Dit wordt gewoonlijk veroorzaakt door te veel eten, met name in combinatie met een gebrek aan beweging. Net als mensen slaat het lichaam van een hond of kat vet op als er meer calorieën worden geconsumeerd dan verbruikt. Hoe meer vet er opgestapeld wordt, hoe zwaarder het dier wordt. Andere factoren die een bijdrage kunnen leveren aan overgewicht zijn:
•Leeftijd: oudere huisdieren zijn gewoonlijk minder actief en hebben dus minder calorieën nodig;
•Ras: sommige rassen hebben een grotere neiging om zwaarder te worden, zoals Labrador Retrievers, Cocker – en King Charles Spaniëls, Cairn Terriers en Beagles bij de honden en niet-raskatten;
•Castreren/steriliseren: doordat bij castratie/sterilisatie de verbranding (metabolisme) verandert, kunnen ze aanleg krijgen voor gewichtstoename.

Wat de oorzaak van de gewichtstoename ook mag zijn, het is altijd raadzaam advies te vragen aan uw dierenarts.

Is mijn huisdier te zwaar?
Alle huisdieren hebben een ideaal gewicht voor hun grootte, ras en activiteitenniveau en uw dierenarts kan u vertellen wat dat is. Maar u kunt zelf ook een eerste check doen om te zien of uw huisdier te zwaar is. De lichaamsconditiescore geeft aan of uw huisdier een ideaal gewicht heeft of erboven zit. Met behulp van onderstaande schema’s kunt u zien of uw hond of kat een optimale lichaamsconditiescore heeft. Twijfelt u of uw hond of kat overgewicht heeft ? Ga voor de zekerheid even langs de dierenarts. Een gewichtscontrole is gratis en u weet meteen of uw hond of kat een gezond gewicht heeft.

body_condition_scores

 

 

 

 

 

 

De juiste voeding
Als mensen gaan afvallen, gaan ze meestal gezond eten in de juiste hoeveelheden. Hetzelfde geldt voor huisdieren. Zij hebben specifieke dieetvoeding nodig, die hen helpt met afvallen zonder dat ze een tekort aan voedingsstoffen krijgen die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Bovendien is het belangrijk dat de honden of katten geen hongergevoel krijgen, omdat ze anders gaan “bedelen”.
Mocht uw hond of kat overgewicht hebben, dan kan de dierenarts u een specifiek voer voorschrijven, waarmee het huisdier op een verantwoorde, geleidelijke manier weer een gezond gewicht kan bereiken.

Gewichtscontroleprogramma
Op onze praktijk worden honden en katten met overgewicht altijd uitgenodigd (en met klem geadviseerd!) mee te doen in ons gewichtscontroleprogramma. In dit programma wordt u begeleidt door een ervaren paraveterinair. Tijdens maandelijkse gewichtscontroles wordt gekeken of het optimale gewicht,volgens plan, gehaald wordt. Zonodig worden aanpassingen in de hoeveelheid dieetvoeding en beweging geadviseerd.

Soms loopt de gewichtscurve niet zoals verwacht. Dit kan een indicatie zijn voor een achterliggende ziekte. Als dit wordt vermoedt is vaak nadere diagnostiek nodig. De ervaring is dat elk dier weer een specifieke aanpak vereist.

Inmiddels hebben vele honden en katten hun ideale gewicht bereikt doordat hun eigenaren fanatiek deelnamen aan ons gewichtscontroleprogramma.