Parodontitis

Een tand of kies wordt op z’n plek gehouden in de kaak door de gingiva (tandvlees), het cement, het alveolair bot en het parodontaal ligament. Al deze structuren bij elkaar wordt het parodont genoemd. Een ontsteking van parodont wordt parodontitis genoemd.

Een parodontitis ontstaat als volgt:

  • er vormt zich tandplak op de tanden en kiezen
  • dit tandplak geeft een ontstekingreactie van het tandvlees (gingivitis)
  • vanuit de gingivitis ontstaat de ontsteking van het parodont

Echter niet elke gingivitis leidt tot een parodontitis! Waarom bij het ene dier wel een parodontitis ontstaat uit een gingivitis en bij een ander dier niet is helaas nog niet duidelijk. Het zal waarschijnlijk deels genetisch zijn, maar dit is nog niet aangetoond.
Wel weten we dat er een aantal factoren zijn die kunnen bijdrage aan het ontstaan van een parodontitis, namelijk:

  • Tandplak en tandsteen
  • Malocclusie
  • Persisterende melkelementen
  • Tandfracturen
  • Vreemde voorwerpen
  • Verminderde afweer (door bijv. nierproblemen, leverfalen, diabetes, stress, ondervoeding etc.).

Het gevolg van een parodontitis is verlies van het parodont (aanhechtingsweefsel), wat weer leidt tot verlies van tanden of kiezen, kaakbot afbraak (wat zo ver kan gaan dat het een breuk van de kaak geeft), abcessen in de bek en evt. oronasale fistels (opening tussen de mondholte en de neusholte). Dit alles is zeer pijnlijk voor de hond of de kat.

De diagnose wordt gesteld, vaak onder narcose, door visuele inspectie, onderzoek met een sonde om de conditie van het tandvlees de beoordelen en röntgenfoto’s.

Afbeeldingen European veterinary dental society, www.evds.com. Links: met behulp van een sonde wordt gekeken tot hoe diep het tandvlees los is. Rechts: dentale röntgenfoto waarom rondom de wortel van de kies botverval te zien is (zwarte rand).

Afbeeldingen European veterinary dental society, www.evds.com.
Links: met behulp van een sonde wordt gekeken tot hoe diep het tandvlees los is.
Rechts: dentale röntgenfoto waarop rondom de wortel van de kies botverval te zien is (zwarte rand).

Het doel van de behandeling is het proces af te remmen. Helaas is het niet mogelijk het proces volledig te stoppen. De behandeling bestaat uit het grondig reinigen van het gebit en extractie van de aangetaste losse elementen. Na deze behandeling is een goede thuis verzorging, bestaande uit dagelijks de tandenpoetsen en evt. andere alternatieve daarvoor essentieel! Helaas is het proces dus niet volledige te stoppen, waardoor honden en katten met parodontitis vaak eens in de zoveel tijd een gebitsbehandeling moeten ondergaan.