Laparoscopische sterilisatie bij de teef

Sterilisatie via een kijkoperatie

Bij Sterkliniek Deventer is het mogelijk om uw vrouwelijke hond laparoscopisch te laten steriliseren. Wilt u een afspraak maken? Neemt u dan telefonisch contact met ons op tel: 055-3550830

Wat is een sterilisatie?

Als uw hond onder narcose is gebracht worden operatief de eierstokken verwijderd. Dit heet een ovario-ectomie.

Wat is een laparoscopische sterilisatie?

Tijdens de normale sterilisatie moet de buik opengemaakt worden over meerdere centimeters. Hoeveel centimeters is afhankelijk van de grootte van uw hond. In ieder geval moet de wond zo groot zijn dat meerdere vingers door de wond heen kunnen.

Tijdens een laparoscopische operatie worden er 2 of 3 kleine wondjes gemaakt van 0,5 – 1 cm per wondje. Door deze wondjes gaan de scoop (camera met lichtbron) en de tangen naar binnen. Via de camera kan men precies zien wat er wordt gedaan.

Wat zijn de voordelen van een laparoscopische sterilisatie?

In de praktijk is gebleken dat er meerder voordelen zijn van een laparoscopische operatie:

  • De laparoscopische operatie blijkt minder pijn te voorzaken dan de normale open buikoperatie. Een onderzoek naar de pijn na een sterilisatie via de open buik methode en via laparoscopie heeft aangetoond dat de honden zo’n 65% minder pijn hebben.
  • De kleinere wondjes van de laparoscopische operatie helen sneller en met minder complicaties dan één grotere wond.
  • Door de kleinere wonden herstelt de hond in zijn geheel ook sneller.
  • Na een laparoscopische operatie is er minder kans op een infectie van de buik of de wond dan na een normale sterilisatie.
  • Via een groot onderzoek heeft men kunnen aantonen dat de nieren, de longen, de darm bewegingen en het immuunsysteem minder belast worden tijdens een laparoscopische operatie dan tijdens een open buik operatie. We weten niet waarom deze organen minder last hebben van zo’n laparoscopische operatie.
  • Doordat de camera in de buik alle handelingen op een sterk vergrotend TV scherm zichtbaar maakt zit je dus als het ware bovenop je werk. Bij de open buik operatie werk je diep en soms blind in de buik. Hoewel je gevoel voor wat je doet tijdens een normale buik operatie door training redelijk feilloos werkt, blijk je door alles goed te zien in plaats van te voelen minder “fouten” te maken.

Eigenlijk weten we van de meest lichamelijke voordelen niet eens precies waarom het lichaam zo anders blijkt te reageren op een laparoscopische operatie. We weten dat bij mensen die een buik operatie hebben ondergaan met een laparoscopische operatie aangeven dat ze wel pijn hebben na de operatie. Maar de pijn blijkt sneller weg en minder belastend te zijn. Bij een laparoscopische operatie komen minder buikinfecties voor dan bij de traditionele open buik operatie. Men gaat ervan uit dat door de overdruk in de buik er geen bacteriën via de operatiekamer lucht bij kunnen komen. Waardoor er post operatief veel minder problemen ontstaan.

Wie voert de operatie in Deventer uit?

Bij Sterkliniek dierenartsen Deventer zal het laparoscopische team de operatie uitvoeren onder leiding van Sterkliniek dierenartsen uit Spijkenisse. Het team bestaat uit twee dierenartsen, een steriele assistent, een anesthesie assistent en een niet steriele assistent.
Zij hebben hiervoor de gevorderde laparoscopische chirurgie praktijkopleiding gevolgd in Amerika, aan de universiteit van Colarado. Met speciale aandacht voor de sterilisatie van de hond en zijn bevoegd om deze operatie uit te voeren.

Aan de Smeenkhof hebben zij de beschikking over de meest recente laparoscopische apparatuur en een state of the art operatie ruimte met alle benodigde bewakingsapparatuur.