Sterilisatie/castratie bij de kat

katten KV

Afspraak maken

Direct online afspraak maken

Sterilisatie/castratie katten

Er is al jaren sprake van een kattenoverschot in Nederland. Dierenasiels zitten vaak overvol met katten en ongewenste kittens. Een goede geboorteregeling is dan ook noodzakelijk. Mocht u geen nestje willen dan is een vroege sterilisatie/castratie van uw kat te adviseren. Officieel is de benaming niet helemaal juist, maar over het algemeen wordt de term “sterilisatie” gebruikt voor het verwijderen van de eierstokken van een poes en de term “castratie” voor het verwijderen van de testikels van een kater.

Katten kunnen vanaf de leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd of gecastreerd worden. Bij poezen treedt de eerste krolsheid op tussen de 6 en 9 maanden leeftijd. Krolse poezen laten vaak gedrag zien dat niet gewenst is. Ze zijn bijna niet in huis te houden en erg luidruchtig. Sterilisatie zorgt er voor dat de poes niet meer krols wordt. De sterilisatie kan al voor de eerste krolsheid uitgevoerd worden. Bij katers is ook het advies om ze op tijd te laten castreren, omdat ze anders vaak overgaan tot “sproeien”, het plassen in de omgeving (mogelijk ook in huis) om het territorium af te bakenen. Hieronder nog even de voordelen van sterilisatie en castratie op een rijtje:

Voordelen van sterilisatie bij de poes:

  • Geen krolsheden meer
  • Geen kans op ongewenste dracht
  • Geen kans op baarmoederontsteking of -tumoren
  • Minder kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren op latere leeftijd
  • Gesteriliseerde poezen zijn makkelijker in de omgang, zowel met mensen als met andere katten

Voordelen van castratie bij de kater:

  • Minder kans op sproeien
  • Minder sterke urinegeur
  • Geen kans op nageslacht
  • De kater heeft minder drang om buiten te gaan zwerven en daardoor minder kans op gevechten met andere katten en minder kans op het worden van een verkeersslachtoffer
  • Gecastreerde katers zijn makkelijker in de omgang, zowel met mensen als met andere katten

Zowel de sterilisatie als de castratie vindt plaats onder algehele narcose, daarom dienen de katten op de dag van de operatie nuchter te zijn.

Voor de narcose
Wanneer katten bij ons komen voor sterilisatie of castratie, wordt er altijd eerst een klinisch onderzoek uitgevoerd voordat de kat onder narcose wordt gebracht. Hierbij worden het hart en de longen beluisterd, maar ook ogen, oren, gebit, lymfeknopen, huid, vacht en voedingstoestand worden gecontroleerd. Ook bieden wij altijd de optie om voorafgaand aan de narcose een bloedonderzoek uit te voeren. Met dit bloedonderzoek krijgen wij een beeld van het functioneren van de inwendige organen die betrokken zijn bij de afbraak van de anesthesiemiddelen. Als er afwijkingen uit het bloedonderzoek komen kunnen we de narcose hier op aanpassen en zo het risico op complicaties aanzienlijk verkleinen. De kat wordt gewogen zodat de narcose op basis van het huidige gewicht samengesteld kan worden. Het narcosemiddel wordt via een injectie in de spier toegediend.

De voorbereiding van de operatie
Als de kat eenmaal onder narcose is, intuberen we de kat. Dit wil zeggen dat we een buisje (tube) in de luchtpijp aanbrengen. Hierdoor is er altijd een vrije ademweg en de kat krijgt tijdens de operatie op deze manier constant zuurstof toegediend. Door middel van de tube kan de kat ook op onze bewakingsapparatuur aangesloten worden en zo hebben we de ademhaling en diepte van anesthesie (narcose) constant in beeld. Met de bewakingsapparatuur worden ook het hartritme en de lichaamstemperatuur constant gecontroleerd. Tijdens de narcose blijven de ogen open, daarom worden er oogdruppels toegediend om uitdroging te voorkomen. Er wordt ook een injectie met pijnstilling gegeven. Vervolgens wordt het operatiegebied geschoren, gewassen en gedesinfecteerd.

Het uitvoeren van de operatie
Bij de sterilisatie wordt er net onder de navel een minimale snede van 1 tot 1,5 cm in de huid gemaakt en de buikwand wordt geopend. De eierstokken worden met een zogenaamd sterilisatiehaakje uit de buik gehaald, afgebonden en verwijderd. De baarmoeder wordt ook altijd gecontroleerd door de dierenarts. Deze wordt alleen verwijderd als hier indicatie voor is. Vervolgens wordt de buikwand in drie lagen gehecht: de spierwand, de onderhuid en de huid.

Bij de castratie wordt er een minimale snede gemaakt in de huid op de testikels. Vervolgens zitten de testikels nog in een vlies, deze wordt ook ingesneden waardoor het testikel vrij komt. De aanhechting van de balzak met de testikel wordt losgemaakt. De zaadstreng en het bloedvat worden van elkaar gescheiden en deze worden om elkaar afgebonden. De afgebonden zaadstreng en bloedvat worden weer naar binnengebracht en de huid wordt tegen elkaar gelegd. De huidsnede sluit zich binnen 24 uur waardoor het plaatsen van hechtingen niet nodig is.

De katten liggen tijdens de gehele operatie op een warmtemat om de lichaamstemperatuur op peil te houden.

De recovery
Na de operatie wordt de kat naar de recovery gebracht, hier vindt het uitslapen plaats. In de recovery ligt uw kat ook op een warmtemat en de lichaamstemperatuur wordt regelmatig gecontroleerd. Dit is ook het moment dat we de nagels van de kat knippen als u dit wenst. Mensen kiezen er vaak voor om het chippen van hun kat te combineren met de sterilisatie/castratie. Als chippen aan de orde is doen we dit ook tijdens het uitslapen, zodat het pijnloos is voor de kat. We vinden het belangrijk dat uw kat weer goed wakker is als hij of zij naar huis gaat, we wachten dan ook altijd tot het dier weer zelf kan staan. Wij nemen contact met u op om een tijdstip af te spreken voor het ophalen. Wanneer u uw kat op komt halen bespreken we de nazorg met u en laten we zien hoe de pijnstilling thuis gegeven moet worden. De pijnstilling voor thuis zit ook bij het bedrag van de operatie in. Ook informeren we u over welke voeding u het beste na de operatie kunt geven.

Het advies is om de poezen de eerste periode na de sterilisatie een Medical Pet Shirt (romper) of kraagje om te doen, om likken aan het operatiewondje te voorkomen. Door likken aan de operatiewond neemt de kans op ontsteking aanzienlijk toe. Onze ervaring hierbij is dat een Medical Pet Shirt het meest comfortabel is voor de kat en de kat kan hier ook gewoon mee naar de kattenbak. Een Medical Pet Shirt of kraagje zit niet bij het bedrag van de operatie in, maar wij kunnen u over deze kosten informeren. U kunt telefonisch contact met ons opnemen op tel: 055-3550830 of loopt u even bij ons binnen, we staan u graag te woord.