Tandheelkunde

Onze deskundige en aanspreekpunt op het gebied van tandheelkunde is dierenarts
Barbara Verfuurden.

Barbara is lid van de European Veterinary Dental Society.logo tandheelkunde

barbara

Afspraak maken

Direct online afspraak maken

Heeft u vragen of wilt u langskomen? Ga naar onze contactpagina.

Gebit

Pups en kittens worden zonder tanden of kiezen geboren. Tussen de 6 en 16 weken leeftijd komt het melkgebit tevoorschijn. Na deze periode begint de ontwikkeling en doorbraak van het blijvende gebit. Dit begint bij het wisselen van de snijtanden, gevolgd door het wisselen van de eerste kiezen en doorbraak van extra kiezen (die geen voorloper hebben in het melkgebit). Op een leeftijd van ongeveer 9 maanden moet het volledige blijvende gebit aanwezig zijn, zonder dat er ook nog melkelementen aanwezig zijn.

Het volledige gebit van een hond bestaat uiteindelijk, na volledige doorbraak, uit 42 elementen (12 snijtanden, 4 hoektanden en 18 kiezen) en dat van een kat uit 30 elementen (12 snijtanden, 4 hoektanden en 14 kiezen)

De opbouw van de tanden en kiezen is, op een aantal kleine verschillen na, gelijk bij de hond en de kat. Het gedeelte wat zichtbaar is boven het tandvlees is de kroon, de rand tussen het tandvlees en het element is de tandhals en het gedeelte wat onder het tandvlees zit is de wortel.

De kroon is bedekt met een laagje glazuur, dit is het hardste gedeelte van de tand en heeft een beschermende functie. Het glazuur van de hond is 0,5 mm dik en dat van de kat 0,2 mm. Ter vergelijking dat van de mens is 2,5 mm dik. Het glazuur zelf heeft geen gevoel. Onder het glazuur zit het dentine (tandbeen), hierin zitten kanaaltjes met bloedvaten en zenuwen die vanuit de pulpa (tandmerg) het dentine in gaan. Het dentine is daarom ook erg gevoelig, maar wordt normaal dus beschermd door het glazuur.

De wortel wordt aan de buitenkant bedekt met cement, hierin zitten de steunweefsels die uitlopen tot in de tandkas en welke als functie hebben de tand op z’n plaats te houden.
In de punt van de wortel bevindt zich het wortel kanaal, waar de bloedvaten en zenuwen de tand (of kies) in komen vanuit de kaak.

Snijtanden en hoektanden hebben maar 1 wortel. Kiezen daarentegen hebben meerdere wortels, welke anders dan bij de mens vaak wat naar buiten gericht staan om meer stevigheid te geven. De wortels verankeren als het ware de kies in de kaak. Bij de mens staan de wortels vaak netjes bij elkaar in de buurt en dezelfde richting op. Die van de hond en kat staan vaak wat meer uit elkaar en verschillende kanten op. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat een hond goed op een bot, tak of bal kan kauwen, terwijl de kiezen van een mens bij het kauwen op een bot los zouden raken of zelfs af zouden breken.

Veel honden en katten ontwikkelen gedurende hun leven één of meerdere gebitsproblemen. Vaak is het voor een eigenaar lastig om zo’n probleem op te merken omdat de meeste honden en katten gewoon blijven eten. Een goede controle en zorg vanaf jonge leeftijd kan deze problemen voorkomen dan wel op tijd doen vaststellen, zodat een behandeling tijdig kan worden uitgevoerd. Problemen aan het gebit zijn namelijk niet alleen vervelend, pijnlijk en stinken, ze kunnen ook ernstige gevolgen hebben voor de algehele gezondheid van uw huisdier. Een slecht gebit, met veel ontsteking, kan een toegangsweg zijn voor bacteriën van buitenaf naar de bloedbaan, met allerlei ontstekingen in het lichaam tot gevolg. Een goede gebitsverzorging is belangrijk, evenals reiniging en behandelingen aan het gebit.

Veelvoorkomende problemen

Problemen die o.a. kunnen ontstaan:

Gebit waarbij zowel sprake is van een onderbeet, als dubbele onder- en bovenhoektanden

Gebit waarbij zowel sprake is van een onderbeet, als dubbele onder- en bovenhoektanden (afbeelding European veterinary dental society, www.evds.org).

Voor al deze problemen is een verschillende aanpak en behandeling noodzakelijk. Wel geldt dat voorkomen is beter dan genezen, dus een goede gebitsverzorging is altijd belangrijk.