Tandresorptie bij de kat

Vroeger werd deze aandoening Neckleasions of Feline Odontoclastic resorptive lesions genoemd. Tegenwoordig is de naam Tooth resorption of op z’n Nederlands tandresorptie gangbaar.

Tandresorptie kan voorkomen bij de hond, het varken, de mens, ratten, muizen en konijnen, maar wordt over het algemeen het vaakst gezien bij de kat.
Ongeveer 50% van de katten boven de vijf jaar heeft één of meerdere tandresorpties. Het gaat om 29% van alle katten en van de katten die bij de dierenarts komen met gebitsproblemen gaat het in 54 % van de gevallen om tandresorpties. Het komt dus vrij vaak voor. Over het algemeen komt het zelden voor onder de twee jaar, maar kan zeker wel! De pers vaker aangedaan op jongere leeftijd dan andere rassen.

Tandresorptie is het verlies van harde tandsubstantie ergens op de delen van de tand die aanhechten in het bot. Vaak wordt het bedekt met granulatie weefsel (roze herstel weefsel) of tandsteen en is het dus moeilijk te zien.
Wat er in feite gebeurt is dat de tand of kies wordt opgegeten en vervangen door kaakbot. Hierdoor komt de kroon los te zitten en gaat uiteindelijk ook afbrokkelen.

Er zijn 3 types resorptie:

 • Type 1; hierbij blijven er nog wel wortels aanwezig, de oplossing vindt voornamelijk plaatst rond de tandhals.
 • Type 2; hierbij lossen de wortels volledig op en worden vervangen door bot.
 • Type 3; een combinatie van type 1 en type 2
  Afbeelding European veterinary dental society, www.evds.com. Hier is resorptie type 1 te zien, waarbij resorptie aan de tandhals optreedt, te zien in de cirkel.

  Afbeelding European veterinary dental society, www.evds.com.
  Hier is resorptie type 1 te zien, waarbij resorptie aan de tandhals optreedt, te zien in de cirkel.

  Afbeelding European veterinary dental society, www.evds.com. Op deze afbeelding is een type 2 resorpie te zien, de wortels gaan eruit zien als het omliggende bot. Bij de linker kies zie je nog wortels en bij de rechter (in de cirkel) bijna niet meer.

  Afbeelding European veterinary dental society, www.evds.com.
  Op deze afbeelding is een type 2 resorpie te zien, de wortels gaan eruit zien als het omliggende bot.
  Bij de linker kies zie je nog wortels en bij de rechter (in de cirkel) bijna niet meer.

  Welk type resorptie er ook plaatst vindt, het gaat gepaard met zeer veel pijn! De kat kan dit op allerlei manieren uiten, waaronder te stoppen met eten of minder graag te willen eten.

  De diagnose wordt gesteld met behulp visuele inspectie, controle van de conditie van het tandvlees en de tandhalzen met behulp van de sonde en ook hier zijn rontgenfoto’s zeer belangrijk!

  De behandeling bestaat uit extractie van eventuele wortelresten die nog achter gebleven zijn of een kroonamputatie (indien de wortels al volledig zijn opgelost en alleen de kroon nog achtergebleven is). Helaas kunnen alle tanden en kiezen aangetast worden, wat niet altijd op hetzelfde moment gebeurd. Het kan dus zijn dat na verloop van tijd de kat wederom een gebitsbehandeling moet ondergaan.