Vaccinatie hond

vaccinatie van honden

Afspraak maken

Selecteer direct een beschikbare dag en tijd via:

Direct online afspraak maken

Vaccinatie bij honden

Over vaccinatie van honden bestaan veel meningen. Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of een dier iets mankeert. Sommige ziekten komen plotseling, onverwacht en zijn eenvoudigweg niet te voorzien. Dat betekent dat een gezondheidscontrole bij uw hond dus niet alles kan opsporen. Maar vaak kan met een tijdige aanpak wel veel narigheid worden voorkómen en dat is nog steeds beter dan genezen. Het is dus raadzaam om de gezondheid van uw huisdier jaarlijks te laten controleren. Tevens kan dan van de gelegenheid gebruik gemaakt worden om de “vaccinatie-op-maat” uit te voeren; het toedienen van alleen die vaccinatie(s) die op dat moment voor het dier van toepassing is / zijn. Want ook hier geldt: vaccineren is beter dan genezen.
Om een dier te vaccineren moet het volledig gezond zijn. Daarom is vaccineren in combinatie met een gezondheidscontrole erg belangrijk. Voorafgaand aan elke vaccinatie voeren wij een uitgebreide gezondheidscontrole uit. Een jaar is immers een lange periode in een hondenleven en hierin kan veel gebeuren! Tijdens deze gezondheidscontrole voeren wij een volledig klinisch onderzoek uit. Gebit, ogen, oren, ademhaling en hart, de lymfeknopen, de huid, locomotieapparaat en voedingstoestand komen hierbij ondermeer aan de orde. Afwijkingen worden met u besproken en aangetekend in het patiëntendossier. Aangezien een dier niet kan praten blijkt deze controle essentieel om ziekten in een vroeg stadium op te sporen, dus nog voordat zich klachten voordoen. Hierdoor zijn we beter in staat om problemen in de toekomst te voorkomen!

Na de gezondheidscontrole overleggen we welke vaccinaties zinvol zijn voor het komende jaar in verband met de gezondheid van uw hond en eventueel bezoek aan buitenland, pension, cursussen, uitlaatservice en dergelijke. Hierbij streven wij ernaar alleen de noodzakelijke vaccinaties toe te dienen. Vaccineren is tegenwoordig maatwerk!

Vaccineren

Wat er na een vaccinatie gebeurt, lijkt op wat er gebeurt na het doormaken van de ziekte. Een voorbeeld: als een hond hondenziekte doormaakt en daarvan herstelt, zal het dier gedurende een bepaalde periode beschermd zijn tegen hondenziekte. Dit wordt veroorzaakt doordat de hond weerstand (immuniteit) tegen hondenziekte heeft opgebouwd. De opgebouwde weerstand maakt het hondenziektevirus bij een volgende besmetting onwerkzaam, waardoor de hond gezond blijft. Helaas gaat het doormaken van ziekte gepaard met ernstige ziekteverschijnselen.

Als een hond wordt gevaccineerd, zal het afweerapparaat van het dier daarop reageren door afweerstoffen te maken tegen de ziekte waartegen is gevaccineerd. Het gevolg is dat de hond gedurende een bepaalde periode is beschermd. Omdat het vaccin (verzwakte) levende of gedode ziekteverwekkers bevat zal de hond na vaccinatie niet ziek worden.

Vaccinatieschema

Uw dierenarts kijkt graag samen met u welke vaccinaties specifiek voor uw huisdier nodig zijn. Deze keuze hangt af van diverse omstandigheden, zoals:
•Leeftijd en leefomstandigheden
•Contact met andere dieren (pension, asiel, tentoonstelling etc.)
•Reizen naar het buitenland
•Regionale uitbraak van ziekten

In de regel wordt er gewerkt met het volgende basisvaccinatieschema:
•6 weken leeftijd: Hondenziekte, Besmettelijke leverziekte, Parvo en parainfluenza
•9 weken leeftijd: Hondenziekte, Ziekte van Weil, Besmettelijke leverziekte, Parvo en parainfluenza (volledige enting)
•12 weken leeftijd: Hondenziekte, Ziekte van Weil, Besmettelijke leverziekte, Parvo en parainfluenza (volledige enting)
•12 maanden leeftijd: Hondenziekte, Ziekte van Weil, Besmettelijke leverziekte, Parvo en parainfluenza.

Hierna jaarlijks herhalen waarbij we 2 jaar een “kleine” vaccinatie geven (ziekte van Weil en eventueel kennelhoest) en hierna weer een keer de volledige enting. Kennelhoest wordt middels een neusdruppel vaccin toegediend. Honden die intensief contact hebben met andere honden lopen risico. Met intensief contact bedoelen we verblijf in pensions, op shows, puppy-cursussen, hondensportverenigingen, uitlaatservices, uitlaatweides.

Hondsdolheid (rabies), komt in Nederland niet voor. U hoeft uw hond hiertegen dan ook slechts te vaccineren zodra u de grens over gaat. De rabies vaccinatie mag gegeven worden vanaf een leeftijd van 12 weken en dient 21 dagen voor u de grens over gaat gegeven te worden. Hierbij is het belangrijk dat uw hond ook een Europees paspoort heeft waarin de datum van vaccinatie kan worden genoteerd samen met de handtekening van de dierenarts. Daarnaast moet voor vertrek naar het buitenland uw hond ook gechipt zijn.