Vaccinatie kat

Afspraak maken

Direct online afspraak maken

Vaccinatie bij katten

Jaarlijkse gezondheidcontrole en vaccinatie bij kattenkat

Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of een dier iets mankeert. Sommige ziekten komen plotseling, onverwacht en zijn eenvoudigweg niet te voorzien. Dat betekent dat een gezondheidscontrole dus niet alles kan opsporen. Maar vaak kan met een tijdige aanpak wel veel narigheid worden voorkómen en dat is nog steeds beter dan genezen. Het is dus raadzaam om de gezondheid van uw huisdier jaarlijks te laten controleren. Tevens kan dan van de gelegenheid gebruik gemaakt worden om de “vaccinatie-op-maat” uit te voeren; het toedienen van alleen die vaccinatie(s) die op dat moment voor het dier van toepassing is / zijn. Want ook hier geldt: vaccineren is beter dan genezen.

Om een dier te vaccineren moet het volledig gezond zijn. Daarom is vaccineren in combinatie met een gezondheidscontrole erg belangrijk. Voorafgaand aan elke vaccinatie voeren wij een uitgebreide gezondheidscontrole uit. Een jaar is immers een lange periode in een hondenleven en hierin kan veel gebeuren! Tijdens deze gezondheidscontrole voeren wij een volledig klinisch onderzoek uit. Gebit, ogen, oren, ademhaling en hart, de lymfeknopen, de huid, locomotie apparaat en voedingstoestand komen hierbij onder meer aan de orde. Afwijkingen worden met u besproken en aangetekend in het patiëntendossier. Aangezien een dier niet kan praten blijkt deze controle essentieel om ziekten in een vroeg stadium op te sporen, dus nog voordat zich klachten voordoen. Hierdoor zijn we beter in staat om problemen in de toekomst te voorkomen!

Na de gezondheidscontrole overleggen we welke vaccinaties zinvol zijn voor het komende jaar in verband met de gezondheid van uw kat en eventueel bezoek aan buitenland, pension, cursussen, uitlaatservice en dergelijke. Hierbij streven wij ernaar alleen de noodzakelijke vaccinaties toe te dienen. Vaccineren is tegenwoordig maatwerk!

Vaccineren

Wat er na een vaccinatie gebeurt, lijkt op wat er gebeurt na het doormaken van de ziekte. Een voorbeeld: als een kat kattenziekte doormaakt en daarvan herstelt, zal het dier gedurende een bepaalde periode beschermd zijn tegen kattenziekte. Dit wordt veroorzaakt doordat de kat weerstand (immuniteit) tegen kattenziekte heeft opgebouwd. De opgebouwde weerstand maakt het kattenziektevirus bij een volgende besmetting onwerkzaam, waardoor de kat gezond blijft. Helaas gaat het doormaken van ziekte gepaard met ernstige ziekteverschijnselen.

Als een kat wordt gevaccineerd, zal het afweerapparaat van het dier daarop reageren door afweerstoffen te maken tegen de ziekte waartegen is gevaccineerd. Het gevolg is dat de kat gedurende een bepaalde periode is beschermd. Omdat het vaccin (verzwakte) levende of gedode ziekteverwekkers bevat zal de kat na vaccinatie niet ziek worden.

Vaccinatieschema

Uw dierenarts kijkt graag samen met u welke vaccinaties specifiek voor uw huisdier nodig zijn. Deze keuze hangt af van diverse omstandigheden, zoals:

  • Leeftijd en leefomstandigheden
  • Contact met andere dieren (pension, asiel, tentoonstelling etc.)
  • Reizen naar het buitenland
  • Regionale uitbraak van ziekten

In de regel wordt er gewerkt met het volgende basisvaccinatieschema:

  • 9 weken leeftijd: Vaccinatie tegen kattenziekte, Calici en Herpesvirus (samen niesziekte genoemd)
  • 12 weken leeftijd: Vaccinatie tegen kattenziekte, Calici en Herpesvirus
  • Hierna jaarlijks herhalen waarbij we de eerste keer weer zowel kattenziekte als Calici en Herpesvirus geven en het jaar erna een “kleine” vaccinatie (alleen Herpes en Calicivirus). Vervolgens geven we dus het ene jaar de alles en het jaar erop de “kleine” enting.
  • Hondsdolheid (rabies), komt in Nederland niet voor. U hoeft uw kat hiertegen dan ook slechts te vaccineren zodra u de grens over gaat. De rabiesvaccinatie gecombineerd met een chip en een Europees dierenpaspoort is dan wel verplicht.