Vlooien bij hond en kat

Bij onze huisdieren zijn vlooien een veel voorkomend probleem. Een vlooieninfectie is voor een volwassen dier al hinderlijk, maar is voor een jong dier nog veel vervelender en kan bovendien gevaarlijk zijn. Vlooien irriteren niet alleen door over de huid te lopen en te bijten; ze zuigen bloed. Indien uw dier regelmatig door vlooien gebeten wordt, is bovendien de kans groot dat er later in het leven een vlooienallergie ontstaat. Vlooien kunnen naast uw huisdieren ook uzelf de nodige overlast bezorgen.

U kunt een vlooienprobleem herkennen aan de volgende verschijnselen:
•Jeuk; met name op de rug bij de staartbasis, in de liezen en aan de buik. Bij een vlooienallergie kan er zelfs sprake zijn van kale plekken.
•Huidontsteking; te herkennen aan korstjes, wondjes, puistjes en roos.
•Aanwezigheid van zwarte / bruine vlooienuitwerpselen op uw hond of kat.

Levenscyclus van een vlo

vlooienpyramidevlooien leven

Slechts 5 % van de totale vlooienpopulatie wordt gevormd door de volwassen vlo. De overige 95% bevindt zich in de vorm van eitjes, larven en poppen in de omgeving (vloerbedekking, meubels, enz.)
Een vlooienwijfje legt honderden, soms duizenden eitjes, waarvan het merendeel op de grond terecht komt. Uit een eitje komt een larve, die in een stil donker plekje kruipt (naad of kier) en zich verpopt. In een pop ontwikkelt zich een vlo. Het popstadium kan enkele weken, maar ook wel een jaar overleven.

Uit de poppen komen de jonge vlooien die vervolgens bloed zuigen bij de hond of kat. Ongeveer 24 uur na deze “bloedmaaltijd” gaan de vlooien al eitjes leggen. De totale cyclusduur van de vlo is sterk afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid en varieert van 3 weken tot 1 jaar.

Geïntegreerde vlooienbestrijding, waarbij alle stadia van de vlo worden bestreden, is de beste oplossing voor succesvolle vlooienbestrijding.

Vlooien preventie
Er zijn tegenwoordig verschillende opties om uw huisdier te beschermen tegen vlooien. Wij adviseren u één van deze schema’s te volgen als uw huisdier(en) op dit moment geen vlooien heeft en u dat graag zo wilt houden:
•Gedurende het hele jaar, elke 12 weken (hond) of 4 weken (hond en kat) een tablet ingeven. Voor de hond werken wij met een tablet die ook tegen teken werkt.
Behandeling met een tablet heeft de volgende voordelen t.o.v. het vroeger veelvuldig gebruikte pipetje: ◦geen mindere werkzaamheid na wassen
◦geen mindere werkzaamheid na veel zwemmen
◦geen probleem meer met aaien door kinderen
◦geen problemen meer met aanbrengen. Als pipetjes niet goed worden aangebracht zijn ze niet effectief.

•Elke maand een pipetje aanbrengen (hond en kat). Let op dat er zeer veel verschillende pipetten bestaan waarvan een groot aantal geen goede werkzaamheid hebben. Wij kiezen voor de kat een pipet met als werkzame stof selamectine en voor de hond een pipet met als werkzame stof dinotefuran. Laat u aan de balie informeren over de voor uw dier meest geschikte pipet.
•Twee keer per jaar een injectie met Program® voor de kat.
Deze injectie zorgt ervoor dat de vrijwel onzichtbare vlooieneitjes en larven, die achterblijven op alle plekjes waar uw kat zich in huis begeeft, géén kans krijgen om nog uit te komen. En dus géén vlooienplaag kunnen veroorzaken.
Hierbij dient u in de zomermaanden wel regelmatig te controleren op volwassen vlooien. Mocht u die aantreffen dan is het verstandig ook nog een middel tegen volwassen vlooien in te zetten. Uit ervaring weten we dat dit slechts zelden nodig is

Vlooienbestrijding
Vlooien kunnen virussen, bacteriën en sommige andere micro-organismen overbrengen. Vlooien spelen een belangrijke rol in de overdracht van de meest voorkomende lintworm Dipylidium caninum. Als uw huisdier vlooien heeft, is het daarom raadzaam om hem tevens te behandelen met een ontwormmiddel. Vlooien worden door regelmatig te bijten de oorzaak van een vlooienallergie, waarbij vervolgens één vlooienbeet voldoende is om maandenlang heftige jeuk, korstjes en kaalheid (tot bloedens toe) te hebben. Bij warm vochtig weer kunnen vlooien zich explosief vermenigvuldigen, zodat een enorme plaag kan ontstaan. Wij adviseren u onderstaand schema te volgen zodra er sprake is van een vlooienplaag in huis:
•Bij een vlooienplaag is het belangrijk om ook een interieurspray in te zetten.
•Daarnaast dient een vlooienpreventieprogramma gestart te worden zoals hierboven besproken.