Vlooienallergie bij de hond

Vlooienallergie bij de hond
Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Maar niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen het slachtoffer worden van de vlo.

Jeuk
Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de hond. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de hond gaat krabben en bijten.

Wormen
Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.

Vlooienallergie
Veel honden zijn allergisch voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Elke daaropvolgende beet van een vlo wordt dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze kunnen zichzelf dan tot bloedens toe krabben en bijten. Elke beet van een vlo op een later tijdstip is dan voldoende om deze allergie in stand te houden!
vlooienallergie

In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.

Vlooienallergie is de meest voorkomende oorzaak van allergie bij honden. Andere veel voorkomende allergieën, welke jeuk en huidklachten veroorzaken zijn atopie en voedingsallergie. Hierom is het belangrijk dat bij jeuk- en huidklachten eerst de vlooien allergie met 100% zekerheid wordt uitgesloten!

Het aantonen van een vlo en vlooienpoepjes met een vlooienkammetje is bij jeuk een belangrijke aanwijzing voor vlooienallergie. Daarnaast wordt op de kliniek regelmatig een stukje huid geschoren waar een intracutane test wordt gedaan specifiek ter bevestiging van deze vlooienallergie.

Bestrijding vlo
Een goed middel bestrijdt zowel de volwassen stadia als de larvale stadia. Er zijn middelen in pipetvorm om op de huid tussen de schouders te druppelen maar er zijn ook middelen in tablet vorm. Tabletvorm heeft voordelen als uw hond veel wordt gewassen of veel zwemt. Er bestaat ook een injectie welk de vlo steriel maakt waardoor de vlo cyclus wordt onderbroken. Ook is het van belang dat de omgeving naast goed stofzuigen direct een antivlooienbehandeling krijgt met een omgevingsspray die niet alleen volwassen vlooien, maar ook larven en eitjes doodt. U moet alle plaatsen behandelen waar uw hond komt. Hebt u meerdere honden en katten, dan moeten zij ook tegelijk worden behandeld. Vlooien gaan nooit van dier op dier over. Een vlooienbesmetting loopt een dier op als hij/zij is een omgeving komt waar eitjes/larvale stadia aanwezig zijn. U moet blijven behandelen, ook als u geen vlooien meer ziet, ook in de winter. Aan de balie kunnen onze paraveterinairen u goed adviseren over de beste vlooienpreventie.

Bestrijding vlo buiten het huisdier
Het is van belang dat de omgeving naast goed stofzuigen direct een antivlooienbehandeling krijgt met een omgevingsspray die niet alleen volwassen vlooien, maar ook larven en eitjes doodt. De volledige levenscyclus van de vlo moet worden bestreden. U moet alle plaatsen behandelen waar uw hond komt. Hebt u meerdere honden en katten, dan moeten zij ook tegelijk worden behandeld. Vlooien gaan nooit van dier op dier over. Een vlooienbesmetting loopt een dier op als hij/zij is een omgeving komt waar eitjes/larvale stadia aanwezig zijn. U moet blijven behandelen, ook als u geen vlooien meer ziet, ook in de winter. Ook adviseren we elke 3 maanden uw hond goed te blijven ontwormen met milbemax omdat worminfecties onder andere ontstaan door vlooieninfecties. Aan de balie kunnen onze paraveterinairen u goed adviseren over de beste omgevingsspray.

Behandeling van de vlooienallergie
Als de vlooienbestrijding strikt wordt toegepast kan het zijn dat dit voldoende is om uw hond van de allergie/jeuk af te helpen. Het kan zijn dat uw hond een ernstige vlooienallergie heeft opgebouwd, dan is naast bestrijding van de vlo ook een tijdelijke symptomatische behandeling gewenst. Als korte en tijdelijke symptomatische behandeling van de vlooien allergie gebruiken we dan meestal corticosteroïden. Voorwaarde is wel dat de hond gezond is en geen andere medicijnen gebruikt die niet met corticosteroïden kunnen worden gecombineerd. Als de vlooien verdwenen zijn, heeft de hond geen medicijnen meer nodig. De allergie ten gevolge van vlooien zal niet meer terugkomen.

Wij geven u graag advies over een passende behandeling! Neemt u contact met ons op via tel: 055-3550830 of loopt u tijdens onze openingstijden even bij ons binnen.