Voeding en supplementen bij artrose

Naast aangepaste beweging, het juiste gewicht en eventuele ontstekingsremmers, speelt voeding een belangrijke rol bij de behandeling van artrose. Hills j/d, specifieke voeding bij artrose, bevat o.a. omega-3 vetzuren, EPA, Glucosaminen&chondroitine.

Bovengenoemde stoffen hebben allemaal een specifieke functie in de ondersteuning bij artrose. Omega-3-vetzuren moeten in een bepaalde verhouding aanwezig zijn ten opzichte van omega-6-vetzuren. Waar omega-6-vetzuren het immuunsysteem stimuleert tot actie, remmen omega-3-vetzuren deze juist af. Op deze manier kan de vicieuze cirkel (zie artrose) doorbroken worden. EPA (Eicosapentaeenzuur) is een specifiek omega-3-vetzuur dat niet alleen de algemene immuunreactie afremt maar ook de stoffen die specifiek het kraakbeen aantasten. Glucosamine & Chondroitine zijn bouwstenen van gewrichtskraakbeen.

Uit onderzoek is gebleken dat na 21 dagen Hills j/d er klinische verbetering zichtbaar is. Door de natuurlijke remming van de ontstekingsreactie rond de gewrichten kan er met een lagere dosering ontstekingsremmers (NSAIDs zoals Metacam) worden volstaan. Deze lagere dosering NSAIDs verlaagt de kans op bijwerkingen bij langdurig gebruik .

Er zijn verschillende verpakkingen van Hills j/d. Omdat naast voeding het gewicht ook erg belangrijk is voor het afremmen van klinische verschijnselen is er ook een light-variant. Deze variant bevat minder calorieën maar wel de juiste dosering supplementen. Voor de honden die echt moeten afvallen is er het combinatie dieet Metabolic + j/d.

Naast voeding zijn er ook veel supplementen die gegeven worden naast reguliere voeding. Redenen om hiervoor te kiezen zijn o.a. wanneer uw hond op een specifiek-dieet staat i.v.m. gevoelige darmen of urinewegproblemen.  Wij gebruiken een nieuw supplement dat ongedenatureerd Collageen type 2 bevat.

Ongedenatureerd collageen type 2 (UC2).
Collageen 2(UC2) is een eiwit dat in kraakbeen aanwezig is. Wanneer er sprake is van artrose is het kraakbeen in het gewricht beschadigd geraakt. Dit kan onder andere ontstaat bij heupdysplasie of voorste kruisbandletsel. Als reactie op deze kraakbeenschade ontstaat er een ontstekingsreactie in het gewricht. De ontstekingscellen in het gewricht zullen het kraakbeen steeds verder afbreken. UC2 supplementen lijken dit afbraakproces te kunnen stoppen.

Het afweersysteem lijkt voornamelijk te reageren op UC2 dat vrijkomt in het gewricht  bij kraakbeenschade.  Door UC2 oraal in te geven, wordt dit collageen herkend door het afweersysteem in de darmwand. Het afweersysteem gaat steeds minder reageren op het UC2 dat vrijkomt bij kraakbeenschade in het gewricht. Hierdoor wordt de vicieuze cirkel doorbroken en verdere ontwikkeling van kraakbeenschade voorkomen.

Door de verminderde ontstekingsreactie in het gewricht is aangetoond dat behandelde honden minder pijnlijk zijn en artrotische gewrichten beter belasten.

Om herkend te worden door het afweersysteem in de darmwand moet collageen 2 in de juiste vorm worden toegediend. Het gaat specifiek om ongedenatureerd Collageen type 2  Dit betekent ‘ in de oorspronkelijke vorm’. In Carniflex zit Collageen type 2 in de juiste hoeveelheid en vorm.Carniflex