Voeding konijn

konijn hooiEen goede voeding begint met zoveel hooi als het konijn wil hebben. Belangrijk is dat u twee maal daags flink wat vers hooi geeft. Voor een goede spijsvertering is hooi onontbeerlijk.

Naast hooi mag u een volwassen konijn maximaal 25 gram per kg lichaamsgewicht per dag aan brokjes voeren. U kunt dit het beste 1 x per dag voeren en na 2 uur moet het bakje leeg zijn. Is dit niet het geval dan kunt u het beter weghalen want dan is het toch nog teveel. Als konijnenvoer zijn eigenlijk alleen pellets geschikt, dit zijn geperste brokjes. Een gemengd voer is ongeschikt voor konijnen omdat zij dan selectief gaan eten, dus alleen de lekkere dingen eruit eten. Angora konijnen mogen wat meer brokjes omdat zij meer energie nodig hebben voor de haargroei. Hetzelfde geldt voor drachtige of zogende voedsters.
Een goed konijnenvoer zou aan de volgende eisen moeten voldoen: een ruwvezelgehalte groter dan 18%, een ruweiwit percentage van 12 tot 14% en een Ca hoeveelheid tussen de 0.6 en 1%.
Wij zijn zeer tevreden over Supreme Science Selective Rabbit. Deze voeding voldoet aan de eisen en wordt zeer graag door konijnen gegeten. U kunt Supreme Science Selective Rabbit, zonder recept, aan de balie verkrijgen.

Naast hooi en wat brokjes adviseren wij om konijnen ook groenten in kleine hoeveeheden bij te voeren. Het beste is om een aantal groenten naast elkaar aan te bieden. Wel is het zaak om een konijn altijd te laten wennen aan de groente. Het beste is te beginnen met een heel klein beetje en te kijken of de keuteltjes mooi hard en droog blijven. Zo kun je langzaam wat opvoeren. Voor elke groentesoort moet je het zo opbouwen. Geschikt zijn de volgende groenvoeders: boerenkool, bloemkoolblad, bietenloof, wortel, wortelloof, lof, andijvie, paardenbloem, weegbree, appels, beuk en wilgentakken, waterkers, peterselie en broccoli.
U kunt beter geen sla, komkommer, tomaat, klaver, zacht fruit en kool voeren. Als richtlijn is het verstandig om een konijn nooit grote hoeveelheden groente van één soort tegelijk te geven. In feite zijn alle plotselinge dieetwijzigingen gevaarlijk voor konijnen.

Voor een goede spijsvertering is regelmatige beweging ook noodzakelijk. Het is goed om een konijn dagelijks uit zijn hok te halen om een aantal uren los rond te lopen. Verstandig is het om een konijn ook regelmatig buiten te laten lopen in verband met de Vitamine D aanmaak.

Als u zich aan deze richtlijnen houdt dan kunnen veel problemen met de spijsvertering en het gebit voorkomen worden.