Voedselovergevoeligheid bij de hond

Voedselovergevoeligheid kan op alle leeftijden ontstaan, maar bij het grootste deel van de patiënten beginnen de problemen al op jonge leeftijd. Dat wil niet zeggen dat het bij een oudere hond niet voorkomt. Honden van 14 jaar en ouder met een voedselovergevoeligheid zijn beschreven! Heeft de hond eenmaal voedselovergevoeligheid ontwikkeld dan houdt het dier het levenslang. De hond groeit er niet overheen.

Honden met huidklachten door voedselovergevoeligheid krijgen jeuk.
De jeuk kan variëren van matig tot ernstig en het kan op alle plaatsen op het lichaam voorkomen. voedselovergevoeligheid
Soms is een steeds terugkomende oorontsteking het enige probleem. Door krabben, bijten en likken kunnen de klachten verergeren. Bij 15% van de honden met huidklachten door voedselovergevoeligheid treden ook maag-darmklachten op. Honden zijn overgevoelig voor een bepaald eiwit, bijvoorbeeld het rund- eiwit. Uitsluiten van voedselovergevoeligheid is dus alleen maar te bevestigen door een eiwit(bron) te geven waar het dier nog nooit eerder mee in aanraking is geweest.

Uit recent onderzoek is gebleken dat eiwitten die overgevoeligheid veroorzaken zijn: rund (32%), zuivel!(18%), kip (15%), tarwe(13%), kippenei(7%), soja(5.5%), lam(5%), varken(4%), vis(4%), maïs(3%), kalkoen(2%), rijst(1.5%) en eend(0.6%).

Diagnose
De diagnose is alleen maar te stellen en door een eliminatie dieet. Dat wil zeggen dat we de hond minimaal 6 weken voer laten eten waar hij niet voor overgevoelig voor kan zijn.
Wij hanteren 2 methoden:

  1. Zelfgemaakt dieet. Dit is bewerkelijk omdat u eiwitbronnen moet gebruiken waar de hond nog nooit mee in aanraking is geweest. Deze eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld konijn- en struisvogel vlees.
  2. Een commercieel eliminatiedieet: Hills Canine Z/D Ultra Allergen-Free, Royal Canin Hypoallergenic of Royal Canin Anallergenic. Dit zijn eliminatie diëten. Dat wil zeggen dat de eiwitten minuscuul klein zijn gemaakt waardoor de hond er niet meer allergisch op reageert. De eiwitten behouden wel hun hoge voedingswaarde. Wij kunnen u adviseren welk dieet op weke leeftijd het verstandigst is te geven en welk op dat moment het smakelijkst is voor uw hond is.

Het zelfgemaakte dieet kost de eigenaar veel tijd. Dit is de reden waarom door de eigenaar vaak wordt gekozen voor het Canine Z/D voer. Van zeer groot belang is dat de hond in deze periode totaal niks anders eet dan het eliminatie dieet! Eet de hond toch wat anders tussendoor; dan kan de proef mislukken. Als de hond reageert op het eliminatiedieet, dan weten we dat voedselovergevoeligheid de oorzaak van de jeuk is en gaan we voor de toekomst bespreken wat het beste dieet is.

Hills Canine Z/D Ultra Allergen- Free
Het eliminatie dieet wat bij ons op de kliniek wordt gebruikt is Canine Z/D Ultra Allergen-Free. Deze voeding bevat geen intact dierlijk eiwit. Door het gebruik van een eiwithydrolisatietechnologie is men er in geslaagd de eiwitbestanddelen in zulke kleine stukjes te breken dat zij geen allergische reactie meer opwekken. Deze nieuwe technologie werd in 2002 in de diergeneeskunde geïntroduceerd. Inmiddels hebben wij ruime ervaring met dit dieet en blijkt het in staat om de diagnose voedselovergevoeligheid te bevestigen. Door deze voeding te gebruiken ziet u een vermindering van de klachten. Als na 6 weken geen effect zichtbaar wordt dan is er geen sprake van voedselovergevoeligheid. Ziet u wel effect dan is de diagnose voedselovergevoeligheid gesteld.

voedselovergevoeligheid hond

voedselovergevoleigheid hond

voedselovergevoeligheid hond