Voedselovergevoeligheid bij de kat

Voedselovergevoeligheid bij katten geeft huidklachten. De klachten kunnen op alle leeftijden ontstaan, maar bij het grootste deel van de patiënten beginnen de problemen al op jonge leeftijd. Er is een gemiddelde leeftijd gemeld van 4 tot 5 jaar. Er zijn geen verschillen tussen bepaalde rassen.

Daarom moet men zich realiseren dat reacties kunnen optreden tegen voer waar de kat al jaren op “staat”. Voedselovergevoeligheid is dus lang niet altijd te associëren met recente veranderingen in het voer. Voedselovergevoeligheid is te vast te stellen via een eliminatie dieet. Dit kan bij katten lastig zijn, zeker als de katten buiten komen en hier andere “eiwitbronnen” eten. Een ander probleem kan zijn dat er meerdere katten in 1 huis leven.

voedselovergevoeligheid_bek

Voedselovergevoeligheid

Klachten
Katten met voedselovergevoeligheid hebben meestal ook jeuk. Bij de kat bestaan de klachten
vooral uit ontsteking van de huid aan de kop en de hals. De ontstekingen kunnen heftig verlopen. De huid is op deze plekken kaal, rood, korstig en soms open. De katten kunnen ook ernstige oorontsteking ontwikken. Daarnaast kunnen ze met verschillende reactiepatronen van de huid reageren. Deze reacties kunt u terugvinden onder het Eosinofiel Granuloom Complex. Zie link. Het is echter niet zo dat een dergelijk reactiepatroon automatisch betekent dat de kat voedselovergevoeligheid heeft. De reactiepatronen worden ook bij andere allergieën en huidaandoeningen gezien. Ook maag- darm verschijnselen kunnen worden gezien.

voedselovergevoeligheid_bek2

Voedselovergevoeligheid

voedselovergevoeligheid_bek3

Na 10 weken eliminatiedieet

 

 

 

 

 

Wat is voedselovergevoeligheid?
Katten zijn overgevoelig voor een bepaald eiwit, bijvoorbeeld het rund- eiwit. Uitsluiten van voedselovergevoeligheid is dus alleen maar te bevestigen door een eiwit(bron) te geven waar het dier nog nooit eerder mee in aanraking is geweest. Uit recent onderzoek is gebleken dat eiwitten die overgevoeligheid veroorzaken zijn: rund (32%), zuivel!(18%), kip (15%), tarwe(13%), kippenei(7%), soja(5.5%), lam(5%), varken(4%), vis(4%), maïs(3%), kalkoen(2%), rijst(1.5%) en eend(0.6%).

Diagnose
De symptomen zijn sterk vergelijkbaar met die van veel andere aandoeningen. Daarom is de diagnose alleen te stellen met behulp van een eliminatie-voedingsproef. De eliminatie-voedingsproef houdt in dat u gedurende 6 weken een dieet voert. Essentieel is dat de kat gedurende deze periode naast het dieet absoluut niks anders kan eten!

Wij hanteren 2 methoden:

  1. Zelfgemaakt dieet. Dit is bewerkelijk omdat u eiwitbronnen moet gebruiken waar de kat nog nooit mee in aanraking is geweest. Deze eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld konijn- en struisvogel vlees.
  2. Hill’s Feline Z/D low allergy voer. Dit is een eliminatiedieet. Dat wil zeggen dat de eiwitten minuscuul klein zijn gemaakt waardoor de kat er niet meer allergisch op reageert. De eiwitten behouden wel hun hoge voedingswaarde.

Het zelfgemaakte dieet kost de eigenaar veel tijd. Dit is de reden waarom door de eigenaar vaak wordt gekozen voor het Hill’s Z/D voer.
Van zeer groot belang is dat de kat in deze periode totaal niks anders eet dan het eliminatie dieet! Eet de kat toch wat anders tussendoor; dan kan de proef mislukken. Als de kat reageert op het eliminatiedieet, dan weten we dat voedselovergevoeligheid de oorzaak van de jeuk is en gaan we voor de toekomst bespreken wat het beste dieet is.

Hill’s Feline Z/D low allergy
Deze voeding bevat geen intact dierlijk eiwit. Door het gebruik van een eiwithydrolisatie technologie is men er in geslaagd de eiwitbestanddelen in zulke kleine stukjes te breken dat zij geen allergische reactie meer opwekken. Deze nieuwe technologie werd in 2002 in de diergeneeskunde geïntroduceerd. Inmiddels hebben wij ruime ervaring met dit dieet en blijkt het in staat om de diagnose voedselovergevoeligheid te bevestigen. Door deze voeding te gebruiken ziet u een vermindering van de klachten. Als na 6 weken geen effect zichtbaar wordt dan is er geen sprake van voedselovergevoeligheid. Ziet u wel effect dan is de diagnose voedselovergevoeligheid gesteld.

va_allergische_reactie-1

 

va_hoe-werkt_zd

 

va_geen_reactie
Hoe kun je een voedingsallergie behandelen?
De behandeling bestaat uit het vinden van een voeding waar uw of kat niet allergisch voor is. In overleg gaan we op zoek naar een mogelijke andere hypo-allergene voeding. Soms komt het voor dat katten alleen symptoomvrij blijven als zij het oorspronkelijke eliminatie dieet houden. De behandeling zal er dan uit bestaan dit dieet levenslang te geven.
Uiteraard zullen wij u daar graag in adviseren.