Vlooienallergie kat

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Maar niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen het slachtoffer worden van de vlo.

Jeuk
Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de kat gaat krabben en bijten.

Wormen
Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.

Vlooienallergievlooienallergie
Veel katten zijn allergisch voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Elke daaropvolgende beet van een vlo wordt dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze kunnen zichzelf dan tot bloedens toe krabben en bijten. Elke beet van een vlo op een later tijdstip is dan voldoende om deze allergie in stand te houden!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.

Vlooienallergie is de meest voorkomende oorzaak van allergie bij katten. Andere veel voorkomende allergieën, welke jeuk en huidklachten veroorzaken zijn atopie en voedingsallergie. Hierom is het belangrijk dat bij jeuk- en huidklachten eerst de vlooien allergie met 100% zekerheid wordt uitgesloten!

Het aantonen van een vlo en vlooienpoepjes met een vlooienkammetje is bij jeuk een belangrijke aanwijzing voor vlooienallergie. Daarnaast wordt op de kliniek regelmatig een stukje huid geschoren waar een intracutane test wordt gedaan specifiek ter bevestiging van deze vlooienallergie.

Bestrijding vlo
Geïntegreerde vlooienbestrijding, waarbij alle stadia van de vlo worden bestreden, is de beste oplossing voor succesvolle vlooienbestrijding. Voor een goed advies om vlooien te bestrijden, zowel op het huisdier als in de omgeving, kunt u bij ons terecht.