Voorste kruisband letsel

De knie is een complex gewricht dat stabiel is door middel van de binnenste en buitenste meniscus, deze werken als schokdempers tussen het boven- en onderbeen. Ook de kniebanden aan beide zijkanten van de knie zorgen voor stabiliteit. In de knie zitten twee kruisbanden. De voorste kruisband heeft 3 belangrijke functies in de knie:

 1. Voor-achterwaartse stabiliteit.kruisband
 2. Voorkomen van overstrekken.
 3. Voorkomen van het naar binnen draaien van de knie (endorotatie).

Probleem
De voorste kruisband kan in alle levensfasen van de hond gedeeltelijk of geheel scheuren. Dit veroorzaakt instabiliteit in de knie waardoor kreupelheid ontstaat en artrose. Door deze instabiliteit is er ook een risico op beschadiging van de meniscus. Dit laatste is zeer pijnlijk.

Oorzaak
De voorste kruisband kan om verschillende redenen scheuren, de meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Trauma
  Heftig trauma kan er voor zorgen dat de voorste kruisband acuut scheurt. Meestal zien we dit wanneer de knie abrupt overstrekt raakt, bijvoorbeeld door in een gat te stappen.
 • Slijtage
  Bij honden van middelbare tot oudere leeftijd verzwakt de voorste kruisband. De band verliest zijn elasticiteit en zal daardoor makkelijker scheuren, zoals bij een oud elastiekje.

Naast bovenstaande oorzaken speelt erfelijke aanleg ook een rol. Sommige rassen (zoals de Boxer, Chow chow en Rottweiler) hebben een knie met een steilere stand of afwijkingen in de stand van het onderbeen. Hierdoor zal er meer kracht komen op de voorste kruisband waardoor deze makkelijker stuk gaat. Mogelijk andere oorzaken zijn het afscheuren van de voorste kruisband bij jonge honden (avulsie) of ontsteking (arthritis).

Symptomen en onderzoek
Kreupelheid is het meest opvallende symptoom voor u als eigenaar. De kreupelheid kan plotseling of geleidelijk beginnen. Vaak verstijft de knie na rust en ook kan de kreupelheid verergeren na belasting.

Zorgvuldig onderzoek door een dierenarts kan andere symptomen naar voren brengen die de diagnose ondersteunen. Dit zijn onder andere overvulling van het kniegewricht, pijn bij het bewegen van de knie en verminderde spieromvang van de dijspieren. Deze symptomen zijn echter niet specifiek voor een gescheurde voorste kruisband.

Specifiek voor voorste kruisband letsel is een positief schuiffenomeen tijdens het orthopedisch onderzoek. Bij deze test wordt het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen verschoven in voorwaartse richting. Wanneer er sprake is van voorste kruisband letsel bestaat er abnormale voorwaartse beweeglijkheid.

Aanvullende diagnostiek
Het bovengenoemde orthopedische onderzoek en het testen van schuiffenomeen is vaak slecht uitvoerbaar bij het wakkere dier. Voor het betrouwbaar beoordelen van het schuiffenomeen is het noodzakelijk om de hond onder narcose te brengen.

Daarnaast is het belangrijk om röntgenfoto’s te maken om andere oorzaken van pijnlijkheid rond het kniegewricht uit te sluiten. Het gaat hierbij onder andere om de aanwezigheid van tumoren en eventueel scheuren (fracturen/fissuren) in het bot.

Behandeling
Belangrijk voorafgaand aan de behandeling is dat men realiseert dat er altijd artrose in het kniegewricht zal ontstaan als gevolg van het voorste kruisband letsel en de kraakbeenschade die er ontstaat. De mate hiervan is zeer verschillend.

Omdat er vaak een erfelijke aanleg achter het ontstaan van het voorste kruisband letsel zit zien we dat in 30-60% van de gevallen binnen 2 jaar ook in de andere knie voorste kruisband letstel optreedt. Daarnaast ontstaat er in 70% van de gevallen binnen 1,5 jaar meniscusschade wanneer een gescheurde voorste kruisband niet geopereerd wordt. Wanneer er wel geopereerd wordt is dit slechts 5-10%.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te behandelen:

 1. Conservatieve behandeling
  Bij honden onder de 10kg is het mogelijk VK letsel te behandelen zonder chirurgie. Deze honden herstellen in 80-90% binnen 2-4maanden met strenge rust en pijnstillende ontstekingsremmers. Ook hier is het wel belangrijk om te controleren of de knie stabiel wordt, wanneer dit niet zo is zal er veel artrose ontstaan. Voor honden zwaarden dan 10kg is deze manier van behandelen meestal onsuccesvol.
 2. Chirurgische behandeling
  De meeste honden met VK letstel zullen chirurgie moeten ondergaan om de stabiliteit in de knie te herstellen. Wanneer er ook sprake is van meniscusschade zal de meniscus gedeeltelijk verwijderd worden, gebeurd dit niet dan blijft de hond erg pijnlijk. Er zijn tegenwoordig veel chirurgische mogelijkheden voor het behandelen van VK letsel. Allereerst is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen, daarna zullen wij met u de verschillende mogelijkheden doornemen.

Een kort overzicht van de verschillende technieken die wij gebruiken kunt u hier vinden. Voordat we opereren zullen deze verschillende opties altijd met u besproken worden.

TTA rapid

Bij deze moderne techniek wordt een deel van het onderbeen verder naar voren verplaatst. Ten gevolge van het scheuren van de voorste kruisband is de knie instabiel wanneer het dier kracht zet. Door een deel van het onderbeen te verplaatsen zal de kniepees ook meer naar voren komen, dit neutraliseert de krachten die ontstaan in het gewricht bij beweging. De verdere verplaatsing van het onderbeen wordt bereikt door een zaagsnede te maken en vervolgens een titanium kooi tussen deze snede te plaatsen. Deze kooi blijft in principe levenslang zitten.

TTA rapid techniek

Voordelen TTA radid techniek:

 •  Vlot herstel
 •  Minder kan op afstotingsreacties
 •  Vanwege het gebruik van titanium
 •  Zeer stabiele knie, waardoor de
 •  Vorming van artrose beperkt blijft.

Nadelen TTA rapid techniek:

 • Kostbaardere ingreep
 • Er wordt een zaagsnede in het bot gemaakt. Complicaties kunnen daardoor heftiger zijn.

 

Naast bovengenoemde techniek voeren wij ook de kunststofband-methode uit.  Er wordt hier een kunstband om het gewricht gebracht, deze band neemt de functie over van de kapotte voorste kruisband. Ook met deze methode hebben we goede resultaten, mits ze gebruikt worden bij de juiste groep patiënten.

Voordelen kunststofband-methode:Kunststofband-methode

 •  Goedkopere operatie
 •  Eenvoudigere techniek
 •  Geen kans op ingrijpende complicatie zoals bij TPLO en TTA.

Nadelen kunststofband-methode:

 •  Langere herstelperiode
 •  Infectierisico / afstotingsrisico
 •  Stabiliteit van de knie minder optimaal, waardoor meer artrose vorming.