Waarom een kat geen melk geven?

Waarom kun je een kat beter geen koeienmelk geven?waarom kat geen melk

Kittens kun je beter geen koeienmelk geven omdat dit niet voldoet aan de voedingsbehoefte van kittens. Er zitten minder calorieën en minder eiwitten in dan in de moedermelk van de poes. Mocht een kitten niet meer willen of kunnen drinken bij de moederpoes dan is er melkpoeder voor kittens verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit kan (na correct aanlengen) gegeven worden met een klein flesje en voldoet aan alle behoeften van een kitten.

Bij oudere katten is het beter om geen koeienmelk te geven omdat ze dit niet meer goed kunnen verteren. Het enzym dat nodig is voor de vertering van lactose wordt niet meer aangemaakt door een oudere kat. Hierdoor veroorzaakt het geven van koeienmelk allerlei maagdarmproblemen. Vreemd genoeg vinden heel veel katten koeienmelk toch erg lekker..

Het is dus het verstandigste om uw kat vanaf het begin alleen maar fris water te drinken te geven. Mocht u, uw kat toch melk willen geven dan is het belangrijk dat deze lactosevrij is. Kattenmelk verkrijgbaar in veel dierenspeciaalzaken is lactosevrij en zou dus gegeven kunnen worden. Pas wel op dat u dit meer als een “traktatie” gebruikt. Voor wat betreft de voedingsbehoefte is het niet nodig en u zult er rekening mee moeten houden dat kattenmelk erg calorierijk is.

Bij katten lijkt de regel: “water en niets dan water” de beste.